Cine este bărbatul care încasează cea mai mare pensie din România!

De: Cancan
Publicat: 20/06/2019 | 09:13
Anunț pentru toți românii e oficial, se va putea ieși mai devreme la pensie

Probabil că deloc surprinzător pentru mulți, cel mai ”norocos” pensionar din România este chiar un fost magistrat care beneficiază de o indemnizație specială. 

Datele Ministerului Apărării arată că un fost magistrat militar încasează cea mai mare pensie, de 35.383 de lei, iar cea mai mica pensie plătită unui magistrat militar este de 2.711 lei, anunță libertatea.ro.

O astfel de pensie specială, de 35.383 de lei, cum este cea a fostului magistrat, echivalează cu 104 pensii minime. Sau cu 52 de salarii minime (de 1.265 lei net), sau cu 21 de salarii medii pe țară (de 3.115 lei net).

Pensia medie pentru magistrații militari este de 18.608 lei. Din rândul foștilor militari care nu au fost magistrați, cea mai mare pensie este încasată de un fost director al unei companii din coordonarea Ministerului Apărării: 30.382 de lei.

Ultimele noutati despre pensiile militare 2019

Potrivit propunerii legislative, care a trecut deocamdată doar de Senat, au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii şi poliţiştii în activitate din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională care îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii. Prima dintre ele se referă la vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă. (Citește și PENSII MILITARE 2019. NOUTĂȚI DESPRE PENSIONAREA ANTICIPATĂ)

Ei trebuie, așadar, să aibă o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 să fie vechime în serviciu.

Nu este, însă, singurul amendament propus pentru modificare legii. Modificările mai prevăd că „au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate care au o vechime efectivă de minimum 25 de ani, dintre dintre care cel puţin 15 ani vechime în serviciu şi care se află în una dintre următoarele situaţii: sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a organizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din ştatele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale; sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau inapt limitat pentru serviciul militar de către comisia de expertiză medico-militară.

Cuantumul pensiei anticipate parţiale pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliţi în condiţiile legii, la care se adaugă şi sporurile acordate„.

Citește și: EL ÎNCASEAZĂ CEA MAI MARE PENSIE DIN ROMÂNIA. CE MESERIE A AVUT

De precizat, însă, că reducerea vârstei de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. De asemenea, cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite în lege şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.