Cine este femeia care l-a însoțit pe Președintele României, Klaus Iohannis, la Ziua Marinei Române în weekend

Publicat: 16/08/2021 | 07:34

Anual, data de 15 august, atunci când se sărbătorește Ziua Marinei Române, coincide și cu sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului. Și anul acesta, Președintele României, Klaus Iohannis, nu a fost însoțit de Carmen Iohannis la ceremonie. Cine este, de fapt, femeia care i-a fost alături de Ziua Marinei Române?

În weekendul trecut, Președintele României, Klaus Iohannis, a luat parte la ceremonia cu ocazia Zilei Marine Române, acolo unde au fost prezenți mai mulți oficiali, printre care premierul Florin Cîțu și vicepremierul Dan Barna. De la eveniment a lipsit soția Președintelui, Carmen Iohannis, însă o altă femeie a stat alături de el, fiind vorba despre Delia Dinu, nimeni alta decât consilierul prezidențial. Datoria acesteia este de a-l însoți pe șeful statului la astfel de evenimente cu importanță majoră.

Ediţia din acest an a Zilei Marinei este dedicată împlinirii a 161 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române şi este sărbătorită altfel, având în vedere noile condiţii impuse de pandemia de coronavirus. Și anul trecut, Ziua Marinei Române a fost sărbătorită tot fără spectatori.

Klaus Iohannis a luat parte la Ziua Marinei Române. Sursă foto: INQUAM

„Îi salut cu căldură pe marinarii români, militari sau civili. Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceţi, departe de casă… Ieşiţi mereu învingători şi vă faceţi datoria… La mulţi ani tuturor şi un gând de recunoştinţă eroilor care nu mai sunt printre noi. (…) Din păcate din cauza pandemiei care nu s-a încheiat, nici în acest an nu putem sărbători aşa cum eram obişnuiţi înainte… Există o singură cale pentru revenirea la normalitate şi aceasta este vaccinarea”, este o parte din declarația făcută de Klaus Iohannis, Președintele României, la ceremonia de la malul mării.

Cum s-a desfășurat Ziua Marinei Române anul acesta

În cursul zilei de duminică a fost organizată ceremonia în portul militar Mangalia. Evenimentul s-a desfășurat fără vizitatori, având în vedere regulile de protecție sanitară. Evenimentul s-a încheiat cu un foc de artificii.

Ziua Marinei Române a ajuns la final cu retragerea cu torţe a marinarilor, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de artificii care a fost organizat de Primăria Municipiului Constanţa.

Desfășurătorul Zilei Marinei Române, potrivit comunicatului transmis de MApN:

Statul Major al Forțelor Navale organizează în orașele Constanța, Mangalia, Brăila, Tulcea și București, o serie de activități dedicate Zilei Marinei Române – 15 august. Anul acesta, activitățile se vor desfășura atât în mediul online, cât și cu participarea publicului, cu respectarea măsurilor în vigoare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Vineri, 13 august, patru nave militare românești și o navă militară turcească vor ocupa dispozitivul fix din fața clădirii Comandamentului Flotei, de pe faleza din Constanța. Acestea vor arbora, în zilele de 14 și 15 august, pavilionul, geacul și marele pavoaz, iar seara vor aprinde pavoazul electric.

În cursul serii, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un spectacol, între orele 19.00 și 20.00, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

Ziua Recunoștinței va fi marcată sâmbătă, 14 august, când vor fi organizate ceremonii de depuneri coroane de flori la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, pentru a cinsti memoria eroilor marinari. Totodată, la Constanța va fi organizată, în portul militar, o festivitate de acordare a unor embleme, plachete și medalii personalului militar și civil, care a obținut rezultate meritorii în procesul de instruire din ultimul an.

Tot sâmbătă, 14 august, porturile militare Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea vor putea fi vizitate de publicul larg, în cadrul evenimentului „Ziua Porților Deschise”, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2.

Duminică, 15 august, între orele 10.00 și 11.00, în portul militar Constanța va fi organizată o ceremonie în cadrul căreia va fi citit ordinul comun al miniștrilor apărării naționale, transporturilor și administrației și internelor, după care vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice Maritime „Comandor Alexandru Cătuneanu”.

Navele aflate pe mare, în dispozitivul din fața clădirii Comandamentului Flotei, vor defila pe traseul Constanța – Midia și retur, iar un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice și un avion de cercetare P-8 american vor survola dispozitivul de nave și portul militar Constanța.

Ziua se va încheia cu retragerea cu torțe, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanța.

 

Sursă foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu, Inquam Photos / George Călin, arhivă CANCAN