Cine ne spionează până și în intimitate

Publicat: 18/02/2018 | 00:00

Mulți dintre noi avem un smartphone, chiar și de ultimă generație, și mai toți știm că micile dispozitive care ne fac viața mai ușoară înregistrează date despre utilizatori, care ajung la giganții planetei, care se folosesc de ele. Dar ce pot, oare, să facă? Este întrebarea legitimă care apare pe buzele tuturor. Oficial, telefoanele inteligente află locațiile unde ajungem, cât stăm acolo, ce activitate avem pe net, la ce site-uri ne uitam, cât stăm pe rețelele de socializare și ce conținut urmărim. Toate aceste date ajung la compania-mamă, Google – pentru telefoanele cu sistem de operare Android, dezvoltat de firma-gigant, ori Apple, pentru iPhone. Mai departe, sunt vândute pentru așa-zisă ”publicitate dedicată”, adică un conținut care să se potrivească comportamentului fiecărui utilizator în parte, care să ducă la mai multe șanse de a achiziționa produsul din reclamă! (AFLĂ DE AICI: CINE SUNT FONDATORII GOOGLE. CUM A ÎNCEPUT POVESTEA COMPANIEI DE MILIARDE DE DOLARI)

Așadar, telefonul mobil este un mic instrument de ”spionat”, iar spionii sunt companii precum Google sau Apple. Nici măcar nu e ilegal, pentru că atunci când scoatem telefonul din cutie și îl pornim, nu-l putem folosi până ce nu bifăm că ”Suntem de acord” cu termenii și condițiile de utilizare. Acordul nostru cu Google curge pe multe pagini și nimeni probabil nu l-a citit în întregime, dar este conceput de o armată de avocați care să păstreze compania de partea oricărei legi americane. Cu alte cuvinte, ne dăm singuri acordul să fim spionați, în schimbul acestei mici minuni tehnologice!

Mulți dintre utilizatori sunt îngrijorați unde ajung datele fiecăruia, mai departe, gândindu-se chiar la agenții guvernamentale de tipul CIA, FBI ori NSA, toate aparținând de guvernul american. Nimic nu este exclus, așa că unii ”isteți” s-au gândit dacă ar putea fi o cale de a bloca spionajul prin telefonul mobil.

Jurnaliștii de la NBC au realizat un experiment fabulos care arată cu adevărat puterea Google, iar CANCAN.ro, site-ul numărul 1 din România, vi-l prezintă în exclusivitate!  Foarte mulți dintre cei familiarizați cu gadgeturile ar crede că, să spunem, că folosirea unui smartphone fără nici o cartelă SIM (adică fără număr de mobil) și în modul avion (funcție a telefonului care oprește comunicarea cu rețelele wireless ori celulare, scoțând practic gadgetul din orice fel de rețea) ne protejează complet și aparatul nu poate colecta informații despre noi. Complet fals, așa cum vom vedea din experimentul realizat de un jurnalist NBC, rezumat într-un clip video!

(CITEȘTE ȘI: CELE MAI POPULARE CĂUTĂRI PE GOOGLE ÎN 2017. ”DENISA MANELISTA” ŞI ”CUM SE FACE COLIVA”)

Experiment cu telefoane fără număr

Jurnalistul NBC a folosit două telefoane identice. Niciunul dintre ele nu avea vreo cartelă SIM introdusă, nu erau conectate la nici un cont Google, nici măcar Gmail. Unul dintre ele era pe modul avion, iar celălalt funcționa normal, FĂRĂ număr de telefon, ambele nefiind conectate la internet. Jurnalistul s-a plimbat cu ele în buzunar toată ziua prin Washington, capitala Statelor Unite, încercând să afle ce date va colecta Google despre utilizatorul celor două aparate!

Google este asociat ”Big Brother”

Subiectul nostru a mers în mai multe locații, evident nu a dat nici un telefon, nu a navigat pe net, pentru că nu avea cum, ci doar și-a făcut câteva selfie-uri. O parte din traseu a fost făcut pe jos, iar apoi subiectul s-a urcat într-un automobil. În acest mod a realizat turul orașului, parcurgând aproximativ 24 de kilometri. La sfârșitul zilei, împreună cu un expert, a încercat să afle ce date au transmis cele două telefoane către Google… iar rezultatul a fost ÎNFRICOȘĂTOR!

(VEZI ȘI: AVERTISMENT IMPORTANT AL SPECIALIŞTILOR! IATĂ CE ESTE INTERZIS SĂ CAUŢI PE GOOGLE! DACĂ NU RESPECŢI ACESTE REGULI, VEI AVEA MARI PROBLEME)

Au înregistrat fiecare pas prin oraș!

Jurnalistul a apelat la ajutorul unui expert informatician, care a conectat aparatele la o rețea WI-Fi a unui aparat special de timp ”man-in-the-middle”- gen de atac informatic folosit de hackeri pentru furtul de date. Doar prin acest aparat, telefoanele au fost conectate la net. Din momentul în care s-au autentificat la rețeaua WI-FI ”hăckuită” au început să transmită date către Google. Ambele, și cel care a fost pe ”modul avion” și celălalt! În scurt timp, toate datele care plecau către Google au apărut și pe ecranul celor care au făcut experimentul. Telefonul care nu a fost pe modul avion a înregistrat o serie de valori, coordonatele GPS ale tuturor locațiilor unde a fost jurnalistul, valorile presiunii aerului, timpul exact, cât timp a stat în acele locații ba chiar.. .și momentul când jurnalistul s-a dat jos din mașină pentru a intra în clădire. Totul la secundă, sub forma unor metadate, date în format text de doar câteva sute de kilobiți! Surpriza maximă a venit însă atunci când experții au conectat telefonul care a fost pe modul avion toată ziua, pentru că acesta a raportat un volum mult mai mare de date către Google!

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

This browser does not support the video element.

Gabriel Niculescu