Clima se schimbă în Europa. România devine noua Grecie! Ce temperaturi vor fi pe litoral, conform meteorologilor

Publicat: 15/09/2023 | 19:59
Cum se va schimba clima în țara noastră / Sursă Foto: Arhivă Cancan.ro

În această vară, Europa a fost lovită de un val de caniculă fără precedent. Și în țara noastră, temperaturile au depășit deseori valoarea de 40 de grade Celsius. Aceste schimbări climatologice nu sunt însă întâmplătoare, iar specialiștii au estimat deja ce temperaturi se vor înregistra vara în România. 

Potrivit observatorului european Copernicus, programul responsabil cu analizarea mediului înconjurător, luna iulie a anului 2023 a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor. Valul de caniculă a afectat însă și China și America de Nord, unde temperaturile au fost neobișnuit de ridicate. Organizația Națiunilor Unite susține că aceste recorduri de temperatură sunt favorizate de o combinație de factori precum fenomenul meteo denumit El Nino, încălzirea oceanului Atlantic și schimbările climatice.

(NU RATA: Vremea se schimbă radical! România, traversată de fenomene meteo extreme începând de miercuri, 13 septembrie. Prognoza ANM actualizată)

Cum va fi clima în România în următorii ani

România a fost și ea lovită de un val de caniculă fără precedent, temperaturi record înregistrându-se în mai multe zone ale țării. Schimbările climatice din Europa sunt tot mai evidente, astfel că și România va fi afectată tot mai tare de acestea.

Totuși, climatologul Roxana Bojariu consideră că România are un potențial uriaș și poate profita în mai multe domenii de schimbările climatice. Domeniul turismului va avea cel mult de câștigat, deoarece temperaturile pe litoralul românesc nu vor fi mai mari de 30 de grade Celsius, în timp ce în Grecia vor trece de 40 de grade Celsius, ceea ce va face ca numărul turiștilor din această țară să scadă.

„Dacă în Grecia temperaturile trec de 40 de grade, în România, la mare, nu sunt mai mult de 30 de grade în această perioadă.”, a declarat Roxana Bojariu.

În contextul în care regiuni mari din țări precum Spania sau Grecia vor fi tot mai aride, România se va putea axa mai mult pe cultivarea anumitor produse, mai ales că la noi în țară solul este fertil. Și domeniul energiei din țara noastră ar putea să se dezvolte foarte mult în contextul acestor schimbări climatice.

Principalele schimbările climatice din țara noastră în ultimii 50 de ani

În ultimii 50 de ani, clima s-a schimbat extrem de mult în România. Iată care sunt principalele schimbări ce s-au produs în această perioadă:

  • Valurile de căldură sunt mai dese, mai intense și țin mai mult, cum a fost cazul în 2000, 2007, 2012, 2015, 2017, 2021 și 2022;
  • Episoadele violente de vreme (vijelii, ploi torențiale) sunt tot mai dese;
  • Perioadele lungi cu temperaturi mai mici de -20 -15 grade sunt mult mai rare;
  • Grosimea medie a stratului de zăpadă a scăzut, la fel și numărul de zile cu strat de zăpadă;
  • A crescut intensitatea precipitațiilor pe perioade scurte de timp;
  • Episoade de caniculă apar nu doar vara, ci și în prima parte a primăverii sau în a doua parte a toamnei;
  • Media anuală a temperaturii este mult mai ridicată, fiindcă a crescut numărul de extreme pozitive și a scăzut cel de extreme negative;
  • A crescut numărul nopților tropicale, în care temperaturile nu scad sub 20 de grade Celsius;
  • Au apărut schimbări bruște și radicale ale vremii, iar maximele ajung să varieze chiar și cu 15-20 de grade Celsius de la o zi la alta.

(CITEȘTE ȘI: Temperaturi neobișnuite pentru luna septembrie. Cum va arăta vremea în perioada următoare)