Cod violet de vreme rea! Natura o ia razna, se anunță furtuni supercelulare pe o suprafață uriașă din Germania

Publicat: 22/06/2023 | 14:34
Furtuna supercelulară provoacă descărcări electrice, vânt puternic, grindină și căderi masive de precipitații/ sursă foto: Facebook

Este alertă meteo extremă de vreme rea în Germania. Meteorologii au emis astăzi, joi, 22 iunie 2023, cel mai înalt nivel de avertizare posibil: ”violet”, ceea ce înseamnă că există posibilitatea de formare a furtunilor supercelulare. 

Se anunță fenomene meteo extreme în Germania. Meteorologii au emis un cod violet de furtuni, inundații, tornade și furtuni supercelulare.

Ce sunt sfătuiți să facă locuitorii din Germania în cazul unui cod violet de vreme rea

Vezi și: ANM A EMIS COD GALBEN DE PLOI PENTRU MAI MULTE JUDEȚE DIN ROMÂNIA. ZONELE ÎN CARE VA FI CANICULĂ ÎN WEEKEND

Serviciul meteorologic al Germaniei a anunțat cod violet de vreme rea în Germania. Joi, 22 iunie 2023, cetățenii sunt sfătuiți să se adăpostească în locuri sigure. Vor avea loc furtuni puternice, mai ales în centrul țării, acolo unde se așteaptă ca furtunile să facă ravagii (de la Baden-Württemberg până la Berlin și Brandenburg).

Totodată, astfel de avertizări vin și cu riscul de formare a furtunilor supercelulare. Acest fenomen meteo este unul dintre cele mai rare tipuri existente, fiind caracterizat prin ploi torențiale, descărcări electrice de lungă durată, căderi masive de grindină, rafale de vânt și uragane.

Autoritățile îndeamnă cetățenii din sud-estul Germaniei să rămână în case și să stea departe de uși și ferestre, să deconecteze aparatele electrocasnice din locuință, dar și să se adăpostească în zone cât mai protejate, departe de copaci, linii electrice etc. Totodată, din cauza căderilor masive de precipitații, autorităție atrag atenția unor posibile episoade de inundații, astfel, cetățenii sunt îndemnați să evite adăpostirea în subsoluri sau zone joase din casă.

Ce este, de fapt, o furtună supercelulară

Vezi și: ANM: PROGNOZA METEO PENTRU URMĂTOARELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI. SE ANUNȚĂ PLOI ABUNDENTE PE ÎNTREG TERITORIUL ROMÂNIEI

Numite și furtuni rotative, furtunile supercelulare se formează prin prezența curenților ascendenți care se rotesc persistent și pot genera ploi torențiale, căderi masive de grindină și descărcări electrice. Totodată, furtuna celulară este cauza principală care a dus la formarea celor mai violente tornade din lume.

Rafalele de vânt puternic însoțite de grindină pot provoca daune materiale însemnate, mai ales că durata unei furtuni supercelulare este de aproximativ 2-4 ore.

Una dintre cele mai recente furtuni supercelulare din Europa a avut loc în anul 2009, deasupra Belgiei și a fost descrisă de către specialiști ca fiind una dintre cele mai rele furtuni din ultimii ani. Timp de 2 ore, în provinciile East Flanders, Flemish Brabant și Antwerp, au fost înregistrate peste 20.000 de fulgere, 10.000 de trăsnete și un total de 30.000 de descărcări electrice.