Codul Rutier 2024 | Șoferii sunt amendați cu până la 6.600 de lei, dacă nu dețin acest act obligatoriu!

Publicat: 10/01/2024 | 17:37
Actul obligatoriu pe care șoferii trebuie să îl aibă

Codul Rutier 2024. Conducătorii auto trebuie să respecte legislația rutieră în vigoare, pentru a nu deveni posesorii unor amenzi sau dosare. De exemplu, conform Codului Rutier, șoferii români trebuie să aibă un anumit act. În caz contrar, ar putea să fie amendați cu până la 6.600 de lei. Vezi mai jos informațiile. 

Conducătorii auto s-ar putea trezi cu amenzi usturătoare, dacă nu dețin un anumit act asupra lor. Potrivit legislației rutiere în vigoare, fiecare șofer în parte trebuie să aibă un ITP valabil. În condițiile în care nu dețin un asemenea document sau ITP-ul este expirat, atunci vor fi sancționați potrivit legii. Amenzile ajung și până la 6.600 de lei.

Se va aplica o sancțiune cu cel mult de 20 de puncte de amendă, dacă șoferul circulă cu o mașină fără ITP. În aceste condiții, amenda poate ajunge peste șase mii de lei. De asemenea, așa cum se specifică și în legislația rutieră în vigoare, conducătorul auto rămân fără talon și plăcuțele de înmatriculare.

Persoanele care circulă cu autoturisme ce au ITP expirat vor primi, practic, două amenzi. Prima se aplică pentru conducerea unei mașini fără un ITP valabil. Cea de-a doua amendă se aplică pentru conducerea unui autoturism care are înmatricularea suspendată.

Citește și AMENDA DE 10.000 DE LEI PENTRU ROMÂNII CARE FAC ACEASTĂ GREȘEALĂ. LOCUINȚELE DIN CLĂDIRILE CU BULINĂ ROȘIE NU SE MAI ÎNCHIRIAZĂ

Codul Rutier 2024 – documentul ITP este obligatoriu

Fiecare șofer trebuie să circule cu un autoturism căruia i-a fost efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP). Astfel, mașinile care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă un ITP valabil, actul fiind obligatoriu. Acest proces de evaluare și verificare a mașinii (starea tehnică) se va efectua în centrele autorizate. În condițiile în care un autoturism nu îndeplinește standardul de siguranță și de mediu, atunci centrul autorizat nu va oferi actul.

Atunci când se efectuează Inspecția Tehnică Periodică, șoferul trebuie să prezinte anumite documente. Acestea sunt: CIV (original și securizată de R.A.R.), polița RCA (valabilă, în original), actul de identitate al șoferului (în original), talonul mașinii (în original) sau autorizația provizorie de circulație.

Pe lângă toate acestea, există 5 clase de sancțiuni. Iată care sunt acestea:

  1. Clasa I de sancțiuni (2-3 puncte-amendă): 330 – 495 de lei;
  2. Clasa a II-a de sancțiuni (4-5 puncte-amendă): 660 – 825 de lei;
  3. Clasa a III-a de sancțiuni (6-8 puncte-amendă): 990 – 1.320 de lei;
  4. Clasa a IV-a de sancțiuni (9-20 de puncte-amendă): 1.485 – 3.300 de lei;
  5. Clasa a V-a de sancțiuni (21-100 de puncte-amendă): 3.465 – 16.500 de lei.

Vezi și ROVINIETA NU VA MAI FI AȘA CUM O ȘTIM! AUTORITĂȚILE AU ANUNȚAT MODIFICĂRI LA PREȚURI ȘI VALABILITATE

sursă foto: colaj Pixabay