Comisia Europeană, de acord cu carnea făcută în laborator. Vor consuma românii alimente la eprubetă?

Publicat: 13/02/2023 | 19:12
Carnea de laborator ar putea fi aprobată de Comisia Europeană. Sursă forto: Pexels

În cadrul Conferințe Economice a Fermierilor CIA-Italiani care avut loc miercuri la Palatul Congreselor din Roma, purtătorul de cuvânt al Comisiei Uniunii Europene a vorbit despre carnea creată în laborator. În urma declarațiilor făcute de către Stefan De Keersmaecker, o întreagă polemică a fost stârnită. Inclusiv Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a comentat subiectul, într-o intervenție televizată. 

Cu ocazia celei de-a noua conferințe a fermierilor CIA Italiani,  Stefan De Keersmaecker a transmis faptul că instituția pe care o reprezintă, Comisa Europeană, este de acord cu carnea preparată în laborator, cât timp îndeplinește criteriile impuse de către Uniune.

„De acord cu alimentele cultivate în laborator, atât timp cât respectă standardele noastre nutriționale”, a anunțat Stefan De Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Imediat după aceea, Cristiano Fini, președintele CIA-Agricoltori, a venit cu o perspectivă total diferită, dezaprobatoare:

„Carnea sintetică este opusul ideii noastre de hrană, bazată pe punerea în valoare a producțiilor agricole și zootehnice, simbol de înaltă calitate și de identificare a teritoriilor și tradițiilor naționale”, a spus Cristiano Fini.

(CITEȘTE ȘI: Oamenii de ştiinţă au inventat carnea de laborator: vezi cum arată prima chiftea pentru realizarea căreia nu au fost sacrificate animale!)

Vor consuma românii carne făcută în laborator?

Aflând, din spațiul public, de declarațiile făcute de către purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a mărturisit că nu este de acord cu „carnea la eprubetă”. Mai mult de atât, dată fiind politica Uniunii, care încurajează, inclusiv financiar, zootehnia, crearea unui astfel de aliment de bază în laborator ar fi o contradicție de neimaginat.

„Din punctul meu de vedere, așa cum arată legislația europeană, nu putem să spunem că putem să beneficiem de această carne făcută în eprubetă, pentru că avem o politică agricolă comună care finanțează inclusiv zootehnie, adică proteina vegetală, dar produsă convențional, în niciun caz în laboratoare. Astăzi când discutăm în euro, Europa nu este pregătită pentru un astfel de aliment. (…)

Sigur, declarațiile unor oficiali europeni trebuie să fie rezultatul voinței politice, stat al statelor membre și Europa să se hotărască dacă vrea să mai finanțeze o zootehnie și o agricultură așa cum a finanțat în prin politica agricolă comună, sau o să ne apucăm să facem carne în eprubeta”, a spus Emil Dumitru.

(CITEȘTE ȘI: Premieră pentru România. Cu ce ar putea fi înlocuită carnea de porc. Ce este, de fapt, carnea de muflon)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult