Comparatorul de salarii | Cum poți afla dacă primești mai mulți sau mai puțini bani decât colegii tăi

Publicat: 19/04/2023 | 19:49

De curând, a fost lansată o platformă cu ajutorul căreia oamenii pot calcula salariile de bază ale angajaților din sistemul public. Astfel, românii bugetari își pot compara veniturile între ei. Instrumentul a fost conceput pentru a corecta nedreptățile salariale și pentru a evalua afirmațiile politicienilor care lucrează la noua lege în privința salariilor.

S-a lansat aplicația online prin care poți compara salariile de bază ale angajaților

Aplicația poate fi accesată online, de oricine. Mai întâi se selectează domeniul de activitate, pe site fiind afișate mai multe variante, precum: învățământ, justiție, apărare sau sănătate. Pasul doi este să alegi vechimea în muncă pentru a-ți compara salariul și să precizezi dacă funcția ocupată este una de execuție sau conducere.

Următorul pas constă în selectarea numelui funcției dintr-o listă autodefinită, iar ulterior pe site va fi afișat salariul.

De exemplu, un director medical din România, dintr-o unitate sanitară, alta decât o unitate clinică, încasează 12.359 lei ca salariu de bază, iar salariul net este de 7.230 lei.

Platforma a fost concepută de sindicaliștii din sănătate (Foto: Pixabay)

(CITEȘTE ȘI: SALARIILE ȘOFERILOR DE TIR, ÎN ROMÂNIA, DE-A DREPTUL ULUITOARE! AFLĂ CÂT CÂȘTIGĂ UN ANGAJAT AL DOMENIULUI TRANSPORTURILOR ÎN 2023)

Ce venituri au demnitarii publici

De asemenea, pe site sunt afișate și alte funcții pentru care se oferă un salariu similar, însă din domenii diferite. Dacă vorbim despre câștigurile demnitarilor publici, putem vedea pe platformă chiar și venitul președintelui.

Acesta are un salariu de bază în valoare de 30.000 de lei și 17.550 lei salariu net. Prin comparație, un salariu asemănător cu cel al Președintelui țării îl are președintele Senatului, premierul, dar și viceprim-ministrul, diferența fiind de 1.000 de lei.

În aplicație s-au înregistrat deja peste 18.000 de comparații salariale. Cele mai multe informații sunt din domeniul sanitar, deoarece platforma a fost concepută de sindicaliștii din sănătate, iar proiectula fost finanţat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România.

Singurele informații pe care, momentan, nu le putem regăsi în program sunt cele legate de salariile românilor care lucrează în domeniul de siguranță și ordine publică, deoarece serviciul este dezactivat.

(VEZI ȘI: VREI SĂ CÂȘTIGI MULT MAI MULȚI BANI ÎN 2023? TREBUIE SĂ LUCREZI ÎN ACESTE DOMENII)

This browser does not support the video element.