Comuna din Dolj unde sunt aproape la fel de mulţi şomeri ca angajaţi! De necrezut câţi oameni nu primesc salariu lunar

Publicat: 21/02/2023 | 11:32

Din cauza pandemiei mulți români au rămas fără loc de muncă. Deși lucrurile au revenit la normal, în continuare România ocupă primele locuri când vine vorba de șomeri. Conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii în decembrie 2020, doar 3,8% este rata de șomaj la nivel național, însă în prezent există localități unde șomajul trece de 20%. Din păcate, în afara orașelor mari, situația este mult mai dramatică.

Există multe localități unde șomajul trece de 20%. În localitatea Catane din județul Dolj, șomajul a trecut de 40% la finele lunii decembrie, conform datelor agregate de Institutul Național de Statistică și confirmate de Ministerul Muncii, potrivit HotNews.

În 1045 de sate și orașe din România, rata șomajului este semnificativ mai mare decât media națională. În peste 180 de localități rata șomajului este de peste 10%.

CITEȘTE ȘI: CEL MAI SĂRAC ORAȘ DIN ROMÂNIA NUMĂRĂ 10.000 DE LOCUITORI. DOAR 900 DE CETĂȚENI AU LOCURI DE MUNCĂ, RESTUL FIIND ȘOMERI

ANOFM a făcut publică lista cu numărul de șomeri cu vârsta cuprinsă între 15-65 de ani din orașele, satele și comunele românești. Lista Statisticii se referă la populația după domiciliu, care îi include și pe cei care sunt plecați la muncă în străinătate. Prin urmare, rata șomajului calculată de noi poate fi chiar mai ridicată acolo unde exodul este mai mare (se împarte numărul de șomeri la populația de referință. Dacă populația scade, rata șomajului urcă).

Câți bani vor primi, acum, șomerii din România

29 septembrie 2022, președintele țării, Klaus Iohannis, a promulgat legea ce prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an. Acesta urmează să fie egală cu valoarea indicatorului social de referinţă.

Potrivit legii, ce tocmai a intrat în vigoare, cuantumul indemnizaţiei de șomaj este 75% din valoarea indicatorului social de referinţă.

Indicatorul social de referință este reprezentat de valoarea după care se calculează prestațiile sociale, de la venitul minim garantat la alocația pentru copii. Acesta este actualizat anual cu rata inflației.

Pentru anul 2022, indicatorul social de referință este de 525,5 lei. Tot joi, şeful statului a promulgat și legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 164/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Concret, joi a fost modificat Articolul 39 din Legea nr.76/2002 (Indemnizația de şomaj) privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Ce spune Art. 39 din Legea 76/2002

(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1) pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:

  1. a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de până la 5 ani, dar nu mai puţin de 1 an;
  2. b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 10 ani;
  3. c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă fixă, neimpozabilă, lunară, reprezentând 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data stabilirii acestuia.

”Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an”, prevede actul normativ.