Comuna din România care va avea o clădire de 688 de milioane de euro. Va fi a doua ca suprafață din țară, după Casa Poporului

Publicat: 25/06/2023 | 10:29

O construcție impresionantă urmează să apară la doar câțiva kilometri de Cluj. Va fi a doua ca suprafață din țară, după Casa Poporului, și se va desfășura pe un teren de 14 hectare. Valoarea totală a investiției se estimează la 688 de milioane de euro. Despre ce este vorba?

O clădire impunătoare urmează să fie construită pe un teren de 14 hectare din comuna Florești, ce se află la câțiva kilometri de Cluj. Este vorba despre viitorul Spital Regional de Urgență. Proiectul are o valoare totală de 688 de milioane de euro și ar trebui să fie finalizat până în anul 2027.

După terminarea lucrărilor, Spitalul Regional de Urgență Cluj o să fie a doua clădire ca suprafață din țară, după Casa Poporului. Mai exact, suprafața totală construită o să fie de 176.638 mp, în comparație cu imobilul impunător din București care are o suprafață de 330.000 mp.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, proiectul va contribui la îmbunătăţirea accesului populaţiei, în special pentru grupurile de pacienţi vulnerabili, la servicii spitalicești de înaltă calitate, îmbunătăţirea standardelor clinice, eficienţei, calităţii, siguranţei și durabilității serviciilor spitalicești din judeţul Cluj, îmbunătăţirea calității vieţii și a bunăstării în regiune, îngrijiri medicale în centre moderne și performante, reducerea mortalităţii/numărului de decese evitabile în regiune, notează adevărul.ro.

Construcție impresionantă lângă Cluj / Foto: spitalregionalcluj.ro

(CITEȘTE ȘI: NU TOATE INTENȚIILE BUNE SE TERMINĂ CU BINE! MILIONAR DIN CLUJ-NAPOCA, A RĂMAS CU REGRETE DUPĂ CE A VRUT SĂ AJUTE UN NEVOIAȘ)

Un spital uriaș

Proiectul finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 o să aducă românilor un spital uriaș, cu o capacitate de 849 de paturi, care pot fi extinse până la 1.600, în cazul unor pandemii. Unitatea medicală se va desfășura pe șapte etaje, dintre care două subterane. Din totalul de paturi disponibile 81 o să fie la ATI, 300 pentru îngrijiri medicale, 369 pentru îngrijiri chirurgicale, 75 pentru mamă şi copil.

De asemenea, Spitalul Regional de Urgență Cluj o să fie dotat cu un heliport, va avea 22 de săli de operație și 4 săli de nașteri, dar și 1.400 de locuri de parcare. Se presupune că forța de muncă necesară o să fie de 3.100 de angajați.

Până acum se estimează că valoarea proiectului o să fie de 688 milioane de euro, cu 110 milioane de euro mai mult decât se preconiza în urmă cu doar câteva luni. Cel mai probabil, costul final o să fie unul cu mult mai ridicat, având în vedere că inflația scumpește materialele de construcție de la o lună la alta.

Pe lângă Spitalul Regional de Urgență Cluj alte două unități medicale regionale vor fi construite, iar acestea se vor face în Iași și în Craiova. Cele trei spitale au fost incluse în Strategia Naţională de Sănătate a României, cofinanţată prin Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020, faza I și Programul Operațional Sănătate 2021-2027, faza II. Valoarea totală a proiectului este de 2.565.357.442,87 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 223.320.500,00 lei. Toate proiectele ar trebui implementate până la data de 1 martie 2027.

(VEZI ȘI: CUM ARATĂ GARSONIERA DE 11 MP DE 170 EURO/LUNĂ, DIN CLUJ-NAPOCA. IREAL UNDE SUNT PATUL ȘI CABINA DE DUȘ)