Confirmarea a venit acum! Oficial: Alexandra nu este moartă

Publicat: 09/08/2019 | 16:00

Gheorghe Dincă a recunoscut, la un moment dat, că le-a ucis pe cele două fete, Luiza și Alexandra, pe care le luase la ocazie. Doar că ancheta se complică, deoarece lipsesc cadavrele. Iar în România n-au mai fost instrumentate cazuri de omoruri bazate doar pe resturi umane incinerate.

Procurorii au reuşit să confirme moartea Alexandrei Măceşanu, doar după expertiza genetică asupra rămăşiţelor umane găsite în curtea lui Gheorghe Dincă. Surse judiciare din domeniul criminalistic au explicat pentru adevarul.ro că, din acest punct de vedere, cazul care a indignat o ţară întreagă este unic. Un procuror specializat în omoruri a arătat că, până acum, au fost cazuri de crime în care cadavrul a fost descoperit şi identificat, dar şi cazuri în care cadavrul n-a fost descoperit niciodată. În România n-au mai fost însă instrumentate niciodată crime în care să fie descoperite doar resturi umane incinerate.

În cazurile de omor în care cadavrul nu este găsit, procedura prevede ca, înainte de trimiterea inculpatului în judecată, pe baza probelor care confirmă moartea, să se declare decesul victimei pe cale judecătorească. Întrebarea care se naşte în cazul crimelor de la Caracal este dacă se impune o acţiune pentru declararea judecătorească a morţii sau certificatul de deces poate fi eliberat pe baza testului ADN. „Eu, înainte de trimiterea în judecată, aş cere declararea morţii pe cale judecătorească“, spune un procuror specializat în omoruri.

„Dacă se stabileşte pe baza probelor ADN că rămăşiţele descoperite sunt ale victimei şi dacă se face conexiunea cu infracţiunea de omor, atunci nu mai este nevoie de o acţiune de declarare judecătorească a morţii. Avem făptaş, avem victima şi legătura de cauzalitate. Circumstanţele descrise nu necesită în nici un caz deschiderea unei acţiuni civile”, explică specialistul.

Potrivit acestuia, certificatul de deces al Alexandrei poate fi eliberat pe baza expertizei genetice care îi confirmă decesul.

Un alt specialist criminalist a declarat că declararea decesului pe cale judecătorească se face numai când nu avem de-a face cu nici un fel de probă biologică. „În mod normal, în momentul în care este oficial declarată decedată, medicul legist emite certificatul constatator al morţii şi se eliberează certificatul de deces”, precizează specialistul criminalist.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult