Constantin Nițu, Tezaurul Uman Viu al României, a murit! Bărbatul din inima Olteniei a scris o pagină importantă pentru România și tradițiile noastre

Publicat: 25/03/2024 | 20:25
Constantin Nițu a murit la 79 de ani

Constantin Nițu a murit la vârsta de 79 de ani. Cel supranumit Tezaurul Uman Viu al României a fost un creator popular originar din zona Olteniei. A scris o pagină importantă pentru România și tradițiile noastre. A lăsat în urmă un vis pe care dorea să și-l îndeplinească, și anume construirea unui muzeu etnografic în localitatea Poboru.

Este doliu în lumea culturală a României. Constantin Nițu, creator popular originar din zona Olteniei, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani. Bărbatul a primit o distincție, și anume Tezaurul Uman Viu al României. Constantin Nițu a murit în cursul zilei de duminică, 24 martie 2024.

Mesajul trist a fost făcut public de către Centrul Județean de Cultură și Artă Olt. De asemenea, Ciurea Valeru, consilier la Centrul de Artă, a făcut precizări despre moștenirea pe care bărbatul a lăsat-o.

„Încă unul dintre Tezaurele Oltului a trecut în lumea veșniciei. Este vorba despre Constantin Nițu, de la Cornățelu, comuna Poboru, unul dintre creatorii populari ai Oltului care a lăsat brazde adânci în noi, cei care l-am cunoscut, dar și în memoria celor care au aflat, într-un fel sau altul, despre meșterul popular recunoscut la nivelul tuturor instituțiilor muzeale din România dar și un colecționar pasionat și cultivat. Colecția sa etnografică a fost recunoscută la un moment dat de către Reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România ca fiind cea de-a șaptea colecție etnografică din România, ca importanță și valoare etnografică. Această colecție, care ar fi trebuit să se transforme într-un muzeu pe care posesorul ei și l-a visat s-a împrăștiat în cele patru zări, așa cum și viața lui Constantin Nițu a trecut în acele bucăți din sufletul său, obiectele din muzeul care nu a fost să i se împlinească.

Pentru activitatea și viața sa dedicată artelor tradiționale, Constantin Nițu a primit, de-a lungul vieții mai multe recompense printre care la loc de cinste au stat Ordinul și Medalia „Serviciu Credincios” din partea Președinției României (primit în 6 mai 2003) și titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO din partea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (primit în 1 martie 2019). Dumnezeu să-l ierte și să îl aibă în paza sa!”, a notat Ciurea Valeru, pe Facebook.

Vezi și DOLIU ÎN PRESA DIN ROMÂNIA! JURNALISTUL ANDREI GEORGE DICU A MURIT LA VÂRSTA DE 48 DE ANI

Constantin Nițu avea un vis – să construiască un muzeu etnografic în localitatea natală!

Constantin Nițu avea un vis, și anume să construiască un muzeu etnografic în localitatea sa natală, și anume Poboru. Întreaga viață și-a dedicat-o artelor tradiționale și avea o colecție impresionantă, recunoscută chiar de Reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România. Era recunoscută drept cea de-a șaptea colecție etnografică din țară. Bărbatul va fi înmormântat în cursul zilei de marți, 26 martie 2024.

„Constantin Nițu, creatorul popular și colecționarul de excepție al Oltului va fi înmormântat marți, 26 martie 2024, după slujba de înmormântare care va avea loc la biserica din satul său natal, Cornățelu, comuna Poboru, județul Olt, cu începere de la ora 12,00. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, este mesajul notat de Ciurea Valeru, consilier la Centrul de Artă.

Vezi și GEORGE BURCEA, ÎN DOLIU! A MURIT UN MARE CRITIC LITERAR: „S-A DUS ŞI DOMNUL NICOLAE MANOLESCU”

Sursă foto: social media, Pixabay