Țeapă incredibilă la un concurs pe bani de la Etno TV. Ce se întâmplă dacă suni la numărul de pe ecran

Publicat: 26/02/2019 | 09:55

Postul Etno TV a fost atenționat de CNA, la începutul lunii fenruarie, să scoată concursurile interactive, în timpul cărora telespectatorii sunt îndrumați să dea apeluri după apeluri. Cu toate acestea, pe acest post goana după bani continuă! ”Hopa, cât pe ce să fie! Sunați din nou!”, acesta este schimbul de vorbe între telespectator și cel care prezintă concursul.

Un telespectator s-a plâns, după ce a sesizat că este pus să sune iar și iar, până când ar fi avut șansa să intre în direct. „Ești rugat să suni pentru a câștiga o sumă afișată și când suni ești taxat și pus să suni din nou. Nu intri în direct”, este plângerea omului.

Un astfel de concurs se derula duminică, în miezul zilei. Întrebarea: „Găsiți marca auto!” Mecanismul: ca de obicei, se lasă impresia că nimeni nu intră în direct (minute bune, nu este niciun telespectator prin telefon). Sunați acum la 1204!

Se oferă și un fel de bonus, de  fapt găselnița pentru care aceste consursuri interactive sunt încadrate la teleshopping: Cumpărați acum la 1204 o sugestie de variantă LOTO.

Paginademedia.ro a sunat la 1204. Răspunsul, pe scurt: „Hopa, cât pe ce să fie! Sunați din nou!”. Urmat de cele șase numere, adică o „variantă loto”.

VEZI AICI VIDEO CU PĂCĂLELILE TV ÎN 2019

La începutul acestei luni, după o serie de sesizări de la telespectatori, CNA a analizat concursurile. Rezultatul: CNA a somat Etno TV să respecte legislația audiovizualului. Să „intre în legalitate”.

Cu alte cuvinte, să nu mai difuzeze emisiunile „interactive” cu suprataxă și premii în bani. Cel puțin nu în această formă.

Istoria concursurilor interactive

Moda concursurilor interactive, care te pune să ghicești soluții facile, dar te arde la buzunar, nu e deloc nouă. În anii 2008 – 2010 a fost o adevărată haiducie pe TV.

Multe posturi adoptaseră acest model de emisiune, inclusiv TVR la un moment dat.

Valul de emisiuni, despre care Paginademedia.ro a scris, la vremea respectivă, a făcut CNA să dea o decizie în privința acestui tip de emisiuni. La începutul lui 2009, acest tip de emisiuni a fost mutat de CNA după ora 22.00.

În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislația secundară pe baza căreia funcționează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiții, prevăzute la art 91.

Ce spune legislația CNA

ART. 91 (1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult