Contractele de închiriere, declarate la Fisc. Măsura a intrat în vigoare de anul acesta. Cu cât a crescut impozitul

Publicat: 11/01/2023 | 10:21
ANAF

Proprietarii de locuințe care obțin venituri de pe urma imobilelor vor trebui să depună contractele de închiriere la ANAF. Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023, iar cei care nu se conformează pot fi sancționați cu amenzi usturătoare. Cu cât va crește impozitul pe profit.

Proprietarii de locuințe sunt obligați să-și înscrie contractul de închiriere la ANAF. Această măsură a fost anunțată încă de anul trecut, ca urmare a faptului că, mulți dintre proprietari își închiriază locuințele „la negru”, mai ales că, în ultimii patru ani, înregistrarea contractului la ANAF nu a mai fost obligatorie, iar proprietarii doar declarau veniturile obținute din chirii.

Odată cu schimbarea legii, în 2018, numărul contractelor de chirie înregistrate a scăzut cu 25 la sută, arată datele ANAF.

Pe site-ul instituției a apărut modelul formularului necesar pentru declararea contractelor de închiriere a locuințelor. Modelul poate fi vizualizat și descărcat de AICI.

Toți cei care vor depune cererea trebuie să o depună fie la sediul instituției, fie online, sau să o transmită prin poștă. Legea mai prevede că toate contractele de închiriere noi și declarațiile aferente trebuie depuse la ANAF în termen de 30 de zile de la semnare.

Proprietarii de locuințe plătesc impozite cu 40% mai mari / foto: Pixabay

(CITEȘTE ȘI: Sfaturi utile pentru încălzirea locuinței pe timpul iernii. Facturile la gaze vor fi mult mai mici)

Ce spun experții imobiliari

Proprietarii trebuie să plătească un impozit mai mare cu 40%, iar potrivit legii, cei care nu se conformează sunt pasibili de sancțiuni care pot ajunge până la 1.000 de lei.  Toate aceste modificări se vor reflecta în prețurile la chirii, spun experții imobiliari.

„Contractul de închiriere este un angajament între proprietar și chiriaș, reprezintă securizarea relației, regăsim în contract atât drepturi, cât și obligații de ambele părți.

Din chirie pentru impuneri venitul impozabil se calcula prin scăderea unei cote forfetare de 40% care acum a dispărut, practic, acum chiria va fi supusă impozitului de 10%, măsură pe care eu o consider de înțeles pentru că trebuie să ținem cont că proprietarii de apartamente care le închiriază au și costuri, unul dintre acestea e impozitul pe clădire, care vor să-l mărească cu 50%”, a declarat Cristina Brânză, expert imobiliar, pentru observator news. 

(VEZI ȘI: Turist italian, înmărmurit de prețurile dintr-un supermarket din România: „Uitați cât costă acest șampon. E absurd!”)