Coronavirus în România, pe panta descendentă! Ce se va întâmpla la toamnă

Publicat: 02/06/2020 | 09:15
31 March 2020, Spain, Madrid: Medics in full protective gear attend a coronavirus patient at a temporary hospital set up at IFEMA event venue. Photo: Ricardo Rubio/Europa Press/dpa

Este destul de clar, pandemia de coronavirus din România se duce, încet, pe o pantă descendentă. Ce spun specialiștii după relaxarea retricțiilor? Ce se va întâmpla, însă, la toamnă cu virusul COVID-19?

CITEȘTE ȘI: UN ANGAJAT AL UNEI ȘCOLI GIMNAZIALE DIN IAȘI A FOST INFECTAT CU NOUL CORONAVIRUS. MĂSURILE LUATE PENTRU PROTECȚIA ELEVILOR

Poate vom avea o vară ușoară, asta pentru că virusul COVID-19 ne-a ”slăbit” în ultima perioadă. La două săptămâni de relaxare, când românii au putut ieși din case fără declarația pe propria răspundere, specialiștii vorbesc despre scăderea numărului de persoane infectate. Mai mult, studiile arată că asimptomaticii transmit virusul doar într-o mică măsură.

Numărul de cazuri de infectare este, pe zi ce trece, mai mic. 141 de noi pacienți au fost diagnosticați cu coronavirus în ultimele 24 de ore. Astfel că sceraiul optimist nu rămâne doar la stadiul de vis. Specialiștii infecționiști susțin că situația e imprevizibilă: pentru ca la noi să se stingă focarele ar trebui ca acest lucru să se întâmple și în celelalte țări afectate de pandemie, altfel există riscul cazurilor venite de afară, anunță stirileprotv.ro.

Coronavirus în România. Ce spune medicul Adrian Marinescu

Adrian Marinescu, medic la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, spune că virusul a pierdut din agresivitate. ”Există un ciclu viral de 8-10 săptămâni care s-a cam încheiat, eu cred că de acum încolo numărul de îmbolnăviri o să scadă. Lucrul acesta se întâmplă treptat. (…) Este intervalul de timp în care virusul e activ. El, ușor, ușor, își pierde agresivitatea și, după aceste săptămâni, ajunge să fie foarte puțin activ, cu condiția ca în acel interval să nu existe îmbolnăviri în lanț. Asta a fost și regula”, a spus Marinescu.

NU RATA: CE RISCĂ PRINȚUL JOACHIM DUPĂ CE S-A INFECTAT CU NOUL CORONAVIRUS LA O PETRECERE CU 27 DE OAMENI ÎN SPANIA: “REGRET PROFUND ACȚIUNILE MELE”

Același medic a vorbit și despre pacienții infectați cu virusul COVID-19, dar care sunt asimptomatici. ”Studiile de ultimă oră spun că riscul ca cei asimptomatici să transmită este foarte mic. Se întâmplă în general dacă vorbim de familie sau către cei care au un contact prelungit la locul de muncă, de exemplu. Asta înseamnă că la nivel de populație, că mergem la mare sau la terase, riscul ca o persoană asimptomatică să transmită este mic”, a concluzionat medicul Marinescu.

Și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, confirm panta descendentă a virusului. ”Avem o transmitere comunitară joasă. Rămân focarele trasmise în decursul săptămânilor trecute, dar avem. De referință rămâne numărul de cazuri din terapie intensivă: 159, azi, 160, ieri. Chiar dacă am avut 124 de cazuri noi ieri și 141 azi, rămâne în evaluare având în vedere că au fost zile libere și mai puține testări”, a zis Nelu Tătaru.

Ce se întâmplă cu virusul COVID-19 la toamnă

Coronavirusul rămâne un pericol, ba chiar am putea avea parte de un nou val, la toamnă. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: “Hai să spunem o creștere sezonieră a numărului de cazuri care ar putea să fie absorbite de sistemul medical din România fară probleme, daca continuăm să fim precauți.”

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult