Coronavirusul nu s-a răspândit de la lilieci ori șerpi. De unde provine, de fapt, virusul

De: A. D.
Publicat: 09/02/2020 | 19:22

Coronavirus a provocat o panică la nivel global. Virusul a reușit să se răspândească și să infecteze foarte multe victime până acum. S-a crezut că provine de la lilieci sau șerpi, însă se pare că nu aceste animale au fost sursele de distribuție. Coronavirusul ar proveni de la un animal pe cale dispariție din China, cred oamenii de știință.  

Pangolinul este animalul de la care se pare că a provenit virusul. Acesta este foarte traficat în Asia, pentru că se vinde chiar și cu 1.000 de dolari pe piața neagră. Virusul identificat la această specie are un coeficient foarte mare de potrivire cu varianta depistată la oameni.

„Virusul corona identificat la această specie, pangolinul din China, are avea un coeficient foarte mare de potrivire, respectiv 99% din adenomul viral – ARN – cu cel care circulă în epidemie” a declarat la Digi 24 Adrian Bâlbă, biolog și directorul Complexului muzeal de științe ale naturii din Constanța.

Animalul este foarte căutat în China, mai ales pentru solzi, din care se prepară leacuri tradiționale chinezești. „Ei bine, pangolinul este un animal traficat, care circulă dintr-o zonă în alta într-un mod neverificat, în așa numitele wet-market, adică piețe umede, de animale vii. Bietul animal este pe cale de dispariție după 60 de milioane de ani de evoluție. Are o adaptare extraordinară a părului, cumva similar cu ariciul, are suvițe de păr transformate în solzi”, a explicat Adrian Bâlbă.

Coronavirus mai periculos decât virusul SARS

Evoluția rapidă a noului virusului și rata de îmbolnăviri îl fac mai periculos decât virusul SARS, care a ucis mii de oameni în 2003.

„Din fericire dar și nefericire, boala are o caracteristică diferită de SARS, în sensul că este mai puțin patogen virusul, însă în același timp este mai infectogen. Virusul nu omoară (la fel de mulți oameni, n.red.) dar se elimină înainte să apară semnele de îmbolnăvire, febra, nici camerele termice nu mai sunt eficiente și, în consecință, are o capacitate de difuzare mult mai mare și are un număr mai mare de purtători fără simptomatologie, ceea ce este foarte important din punct de vedere epidemiologic. Este foarte dificil de blocat. Eu cred că această boală va fi mai greu de oprit decât SARS, sunt zeci de mii de oameni declarați infectați. Cu siguranță sunt mult mai multe persoane asimptomatice. Iar infecția este serologică, se depistează răspunsul, nu sursa”, a mai spus Adrian Bâlbă.