Cozmin Guşă: „Dacă se doreşte unirea României cu Moldova, trebuie negociat cu Plahotniuc”

De: Cancan
Publicat: 09/10/2017 | 09:40
Cozmin Guşă: "Dacă se doreşte unirea României cu Moldova, trebuie negociat cu Plahotniuc"

Cozmin Guşă este de părere că ipocrizia domină prea mult discursul referitor la Republica Moldova şi că este momentul unei gândiri pragmatice.

„Traian Băsescu a fost preşedinte 10 ani, a folosit simbolul Moldovei în campania electorală, dar nu a făcut niciun lucru concret pentru unirea României cu Moldova. Eu m-am exprimat foarte rar despre acest aspect, dar astăzi, în ciuda pesimiştilor, unirea mi se pare un lucru foarte apropiat, chiar iminent. Această reaşezare a lumilor, această disoluţie a proiectului Uniunii Europene, care este limpede, oferă un context nou. Un proiect bilateral, încurajat de forţe emergente în zonă, de unire a României cu Republica Moldova, este la fel de apropiat azi ca la începutul anilor 90, când se luase aproape un fel de decizie geopolitică, inclusiv în congresul SUA şi nu fusese contrazisă nici măcar de la Moscova”, a spus analistul geopolitic în emisiunea „Jocuri de Putere”.

Cozmin Guşă propune o gândire pragmatică, geopolitică, în privirea proiectului de unire România-Moldova. Dacă acceptăm că Basarabia ar fi confiscată de Plahotniuc, înseamnă că orice proiecte geopolitice în acest moment se pot negocia uşor cu acesta, arată Guşă.

Cozmin Guşă a explicat la Realitatea TV cum a ajuns Moldova să fie confiscată de omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

„Cum s-a întâmplat acest lucru: cu acordul marilor puteri, inclusiv al României, şi din cauza slăbiciunii politicienilor din Republica Moldova, care s-au lăsat dominaţi, momiţi, păcăliţi. Aşa e jocul politic, unul e mai tare, altul e mai slab. Dodon, în această poză de grup, intră într-un nivel intermediar, Filat fiind slab şi un om care a avut toată puterea, dar a reuşit totuşi o performanţă românească, izolarea în opoziţie în 2010 a partidului lui Voronin, care a rămas minoritar şi nu a putut să guverneze. Dacă tot a luat acest stat în braţe şi îl ţine, înseamnă că, dacă se doreşte unirea, pe axa Moscova-Washington, a României cu Republica Moldova, atunci se negociază cu Plahotniuc. Dacă se doreşte altceva, tot cu Plahotniuc se va discuta deocamdată, pentru că nu este deranjat cu nimic. SIE ştie în ce fel Plahotniuc poate fi adus către discuţii care să aducă şi anumite avantaje pentru statul român.

Să ne aducem aminte că preşedintele Ion Iliescu l-a binecuvântat la Cotroceni pe Vlad Plahotnic, la propunerea fostului ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu pentru a prelua toată reţeaua Petrom din Republica Moldova, o reţea care nu era deloc mică, ci extrem de profitabilă. Să nu ne prefacem că nu ştim că asta s-a făcut cu acordul preşedintelui Iliescu şi al serviciilor secrete. Fosta conducere a SRI ştie, Victor Ponta a apărut în multe poze cu Plahotniuc şi ştie, Liviu Dragnea s-a dus de multe ori la Chişinău şi ştie cât poate Plahotniuc. Să nu prefacem că nu ştim.

A fost lăsat, încurajat, o fi fost agentul nostru, o fi fost agentul lor.. dar această capturare a Moldovei a fost făcută pe fondul slăbiciunii politicenilor din Republica Moldova, care nu au fost încurajaţi suficient. Pilat a fost încurajat din România, dar se gândea numai la jocul personal de putere, cum să devină mai bogat decât Plahotnic, care fiind bogat deja s-a gândit la putere şi l-a adus pe Igor Dodon la putere, într-un joc de păpuşi. Toată lumea ştie că Dodon este păpuşa lui Plahotniuc, nimeni nu se mai îndoieşte de asta, toţi spun da, domnule, e dibaci, dacă a ajuns să deţină şi Guvernul şi Preşedinţia”, a explicat consultantul politic.

Un element important în ascensiunea lui Plahotniuc a fost primirea acestuia la Washington, eveniment care a fost intermediat de fostul ambasador american Mark Gitenstein, arată Cozmin Guşă:

„Prezenţa lui Plahotniuc la Washington s-a făcut prin Mark Gitenstein, un om cu rădăcini şi interese în Republica Moldova despre care cred că instituţiile statului din România cunosc detalii. El i-a înlesnit vizita lui Plahotniuc în SUA. Nu e chiar o crimă a lui Gitenstein, dar i-a rezolvat foarte multe probleme de respectabilitate, iar dacă intrăm în zona de intellicence, prezenţa şi întâlnirea cu Victoria Nuland, cu care nu s-au întâlnit prea mulţi români, l-a plasat pe Plahotniuc într-o poziţie de maximă autoritate şi negociere în raport cu două servicii secrete: unul cu sediul la Moscova şi unul la Bucureşti. Cine i-a făcut acest favor a ştiut ce avantaje i-au adus din acel moment la Moscova şi la Bucureşti, pentru că suntem într-o lume a spionilor şi a serviciilor secrete”, a arătat geostrategul român.

Cozmin Guşă crede că situaţia Republicii Moldova nu este atât de sumbră pe cât pare şi că este posibil „un proiect geopolitic constructiv care să schimbe axele în regiunea noastră”.

„N-aş spune că situaţia Republicii Moldova este atât de sumbră. Da, e într-o stare de stat eşuat, dar dacă s-a identificat un om cu care se poate negocia un proiect de uniune… Dacă se doreşte asta, eu cred că se doreşte, important este să-l afirme şi România, să nu se mai facă un joc individual, la nivel de şef de serviciu secret sau preşedinte. Asta se poate face dacă ne dorim un proiect geopolitic constructiv care să schimbe axele în regiunea noastră. Altfel, sigur, noi îi iubim pe moldoveni, ei ne iubesc pe noi…stăm într-o horă ciudată”, a conchis Cozmin Guşă.