Criza politică din Republica Moldova

De: Cancan
Publicat: 10/06/2019 | 21:39
Criza politică din Republica Moldova

Republica Moldova se află, din nou, în faţa unei crize constituţionale care îi poate decide viitorul. Într-o mişcare neaşteptată, preşedintele prorus Igor Dodon a încheiat o alianţă cu opoziţia proeuropeană şi a numit-o în fruntea Guvernului pe Maia Sandu, fosta sa contracandidată.

Mii de persoane au participat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău la un miting de amploare, pentru respectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului şi suspendare a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte. Pavel Filip, care a preluat funcţia de preşedinte interimar al Rep. Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor în data de 6 septembrie.

Astăzi s-a întrunit noul guvern al Republicii Moldova, condus de Maia Sandu și declarat nelegitim de către Curtea Constituţională de la Chişinău. Noul guvern, format în urma unui acord între socialiști și proeuropeni și recunoscut de Uniunea Europeană, a eliberat din funcție șefii a două instituții, între care Alexandru Pânzari, șeful Poliției, care a refuzat să se subordoneze noului ministru de Interne numit în Parlament, Andrei Năstase.

Maia Sandu susține că în cazul în care mesajele de susținere a Guvernului învestit sâmbătă de noua majoritate parlamentară nu vor fi auzite și înțelese, mai ales de către reprezentanții guvernării democrate, atunci se va recurge la proteste. Totodată, vicepremierul ales, liderul Partidului Dreptate și Adevăr, Andrei Năstase, susține că începând de astăzi vor exista demisii în rândul funcționarilor publici. Declarațiile au fost făcute la o emisiune la Pro TV, scrie Radio Chișinău, care citează IPN.
Dodon a numit membri noi în Consiliul Suprem de Securitate. În componența Consiliului vor intra câțiva membri noi, precum președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și membri ai Guvernului numit de alianța ACUM-PSRM: Maia Sandu, Andrei Năstase, Vasilii Șova, Pavel Voicu și Stanislav Pavlosvchi: „În scopul asigurării securității naționale a Republicii Moldova și pentru abordarea în regim de urgență a problemelor stringente cu care se confruntă țara noastră, am decis să convoc ședința Consiliului Suprem de Securitate pe data de 11 iunie, orele 9:00”, a anunțat Dodon pe Facebook.
5 mari țări europene, printre care Germania, Franța și Marea Britanie, susțin Parlamentul de la Chișinău.

Traian Băsescu, despre criza din Republica Moldova

Traian Băsescu a declarat că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este de fapt o lovitură de stat în care nu s-a folosit forţa miliară, ci instituţiile statului care sunt la dispoziţia oligarhului Vlad Plahotniuc.

„Azi nu putem discuta de unire, azi discutăm despre prăbuşirea unui stat, care e şi în acord de asociere cu UE. S-au desfăşurat alegeri. Au stat 3 luni în tot felul de negocieri. Cea mai dificilă şi constantă negociere a fost între socialişti şi partidul democrat, iar pe ultima sută de memtri socialiştii au acceptat alianţa cu ACUM a Maiei Sandu, care nu e unionistă, ci pro-european. Sunt trei blocuri acum. Socialiştii, partidul democrat, un partid democrat statalist şi partidul Maiei Sandu care e pro-europeană.

Este nevoie pentru a se face guvern ca două dintre aceste blocuri aproximativ egale să facă o alianţă. Până la urmă s-a stabilit să se facă alianţa între socialişti şi pro-europeni, socialiştii lui Dodon. Ieri s-a votat în Parlament, iar la foc automat Curtea Constituţională anula deciziile Parlamentului. Jocul s-a făcut în favoarea lui Plahotniuc, acest oligarh care controlează toate instituţiile din Rep. Moldova, poliţie, justiţie. E a doua oară când dacă nu iese cine trebuie se anulează alegerile. Este o lovitură de stat mascată în care nu s-a folosit forţa militară”, a declarat Traian Băsescu la România TV.