Cu cât se scumpește carnea de porc de Sărbători 2023. Vânzările au scăzut față de anul trecut

Publicat: 07/11/2023 | 10:38
Sursa foto: Pixabay

Veste tristă pentru români chiar înainte de sărbători! Carnea de porc va fi mai scumpă decât în anii trecuți. Mai mult, comercianții se plâng și de faptul că vânzările sunt mult mai puține față de anul 2022.

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar unii oameni au început deja să facă toate calculele și chiar să pună bani deoparte pentru a se asigura că masa de Crăciun și de Revelion va fi una bogată. În România, carnea de porc este cea mai dorită în această perioadă. Așadar, cetățenii ar trebui să știe că, față de anul 2022, vor scoate din buzunar mai mulți bani.

Citește și: CEI MAI SCUMPI MICI DIN ROMÂNIA. PUȚINI ROMÂNI ÎI MĂNÂNCĂ ÎN ACEST LOC

Carnea de porc se scumpește

Românii care își doresc să aibă o masă bogată de sărbători, trebuie să știe că vor fi nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani față de anul trecut. În 2023, carnea de porc se scumpește semnificativ. În perioada sărbătorilor de iarnă, prețul va fi mai mare cu 20%. Dacă anul trecut, pentru un kilogram, oamenii au plătit între 15 și 20 de lei, anul acesta nu vor mai găsit carne de porc sub 25 de lei pe kilogram.

Persoane care își doresc să consume carne de porc din ras Mangalița vor scoate din buzunar și mai mulți bani. Un kilogram de astfel de porc la viu costă între 30 și 35 de lei. Iar pentru rasele comune, oamenii trebuie să plătească între 15 și 20 de lei pe kilogram la viu. În timp ce carcasa costă 25 de lei pe kilogram. Un preț mai mic puteți găsi la crescători. Aici variază între 9,20 și 9,50. Însă, dacă vreți să plecați acasă cu carnea gata pregătită de a fi gătită, veți fi nevoiți să achitați mai mult. Prețul unui kilogram de carne de porc sacrificat și tranșat depășește 25 de lei pe kilogram.

Vânzările au scăzut față de anul trecut

80% din consumul de carne de porc provine din importuri, motiv pentru care producția în România a scăzut. De asemenea, resursele limitate îngreunează munca sătenilor care cresc aceste animale. Așadar, unele persoane aleg să vândă purceii când aceștia au două luni, prețul unei astfel de perechi ajungând la 600 de lei. Iar o scroafă poate avea minim 8 purcei. Astfel, crescătorii își sporesc veniturile.

Citește și: ALOCAȚII MAI MARI PENTRU COPIII DIN ROMÂNIA. CE SUMĂ VOR ÎNCASA CEI MICI ÎNCEPÂND CU 1 IANUARIE 2024

Din cauza dificultății de creștere, mulți aleg să țină porci doar pentru consum propriu, iar alții pentru a-i vinde înainte de Crăciun. Acești factori au dus la scăderea vânzărilor semnificativ, cu 25% mai puțin față de anul trecut.