Cu cât se vinde, la o casă de licitație din România, o monedă dacică, veche de 2200 de ani. Suma de pornire e un chilipir pentru pasionați

Publicat: 20/06/2023 | 18:30
Prețul la care se scoate la licitație o monedă veche de 2200 de ani / sursă foto: Pixabay

De-a lungul timpului, colecționarii au căutat mici „comori” fie în magazinele de specialitate, fie la casele de licitații. Monedele, bancnotele, timbrele, plăcuțele cu înscrisuri, dar și alte diverse obiecte din vremurile îndepărtate sunt printre preferatele persoanelor care își întregesc colecții. De data aceasta, vă prezentăm mai jos, în articol, la ce preț se vinde o monedă dacică, veche de 2200 de ani, la o casă de licitație din România.

Monedele vechi sunt printre obiectele preferate de colecționari. Au o însemnătate aparte, sunt valoroase, iar colecțiile pot fi vândute la sume uriașe, peste ani. De altfel, la fel de importante sunt și bancnotele. Toate elementele ce țin de partea numismatică pot arăta modul în care diverse societăți au evoluat în acest sens. De data aceasta, în atenție a intrat o monedă dacică.

Vezi și DACĂ O AI ACASĂ, TE ÎMBOGĂȚEȘTI! MONEDA DIN ANUL 1999 CARE SE VINDE ACUM CU 28.000 DE EURO

La ce preț se vinde o monedă dacică, veche de 2200 de ani?

De data aceasta avem în prim-plan o monedă dacică, veche de 2200 de ani, care este scoasă la vânzare la un preț care ar putea fi un chilipir pentru persoanele pasionate. La o casă de licitație celebră din România, o asemenea monedă, care este parte a tipului Tulghieș – Medieșu, este scoasă la vânzare începând cu 500 de euro.

Monedele care sunt parte a acestui tip se regăsesc, îndeosebi, în județul Maramureș (fiind vorba de Tulghieș, localitate ce aparține de județ). De altfel, se regăsesc și în județul Satu Mare. Această monedă dacică, care a fost scoasă la vânzare, este din secolul II-I î.e.n și este făurită din argint. De altfel, moneda dacică este o piesă rară, de muzeu.

Prețul de pornire pentru o monedă dacică este de la câteva sute de euro / sursă foto: captură

Vezi și POATE AI GASIT-O ÎN CUFĂRUL BUNICII, DAR HABAR N-AVEAI CÂT ESTE DE VALOROASĂ. ACUM O DAI CU 3000 DE EURO

Din punct de vedere cronologic, aceste monede dacice au apărut în circulație în a doua jumătate a secolului III, înainte de Hristos. De altfel, alte monede din tipul Tulghieș au apărut în jurul anului 200 înainte de Hristos, dar și în primele decenii ale secolului II. Astfel de monede ar putea fi vizualizate și în tezaurul de la Șilindia. Este o monedă dacică tetradrahmă. În cazul monedei de mai sus, pe avers se află un cap uman stilizat, pe revers un cal. Greutatea acestor tipuri de monede ajunge între 6,70 grame și 10,52 grame. Diametrul este între 18 și 22 de milimetri.

Monedele vechi sunt la mare căutare / Sursă foto: Pixabay

Tipuri de monede din Dacia Preromană care pot fi găsite la casele de licitație

De altfel, există mai multe tipuri de monede locale din Dacia Preromană. Sunt oferite, de multe ori, spre licitație. Iată o listă cu acestea:
– Tipul Rasa;
– Tipul Banat;
– Tipul Criciova;
– Tipul Ramna;
– Tipul Agriș-Șilindia;
– Tipul „călărețul cu pasăre”;
– Tipul Tulghieș-Mireșu Mare;
– Tipul „cu cifre romane”;
– Tipul Crieșeni-Berchieș;
– Tipul Tonciu cu sigla B;
– Tipul Sighet;
– Tipul Huși-Vovriești;
– Tipul Larissa;
– Tipul „cu cap janiform”;
– Tipul Prundu-Jiblea;
– Tipul Ocnița-Cărbunești;
– Tipul „cu cap uman sub cal”;
– Tipul Jiblea;
– Tipul Voloșcani;
– Tipul Dumbrăveni;
– Tipul Adâncata-Mânăstirea;
– Tipul Vârteju-București;
– Tipul Iontești-Răcoasa;
– Tipul Cladovo Saschiz;
– Tipul Aninoasa-Dobrești;
– Tipul Medieșu Aurit;
– Tipul Aiud-Cugir;
– Tipul Rădulești-Hunedoara;
– Tipul Petelea;
– Tipul Toc-Chereluș;
– Tipul Alexandru cel Mare-Filip III Arideul;
– Tipul Bugiulești.

Sursă foto: Pixabay