Cum a fost primit profesorul Silviu Constantinoiu în elita medicinei românești: „Botezul” chirurgului lui Dumnezeu

Publicat: 02/05/2023 | 16:00

Silviu Constantinoiu, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA”, și-a divulgat ritualul realizat înainte de a opera pacienți. Mai mult, directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” a menționat ce emoții l-au încercat atunci când pacientă i-a fost chiar fiica. Totodată, pentru a putea vedea discuția integrală dintre renumitul chirurg și directorul editorial al Grupului Gândul, abonați-vă la canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.

În cadrul interviului, Silviu Constantinoiu a dezvăluit, printre altele, și pașii urmați de chirurgi atunci când se întorc dintr-o vacanță de durată, dar a și menționat câte zile de concediu a avut în cele peste 4 decenii de activitate. 

(NU RATA: Medicul Silviu Constantinoiu, invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene)

„Nu neg că uneori mă rog ca operația să iasă bine

Podcastul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.

Silviu Constantinoiu: Într-adevăr, hemoragia e cea mai dramatică. Practic, este singura cauză din care bolnavul poate muri pe masa de operație. Și știm cazuri celebre. 

Adrian Artene: Aveți vreun ritual înaintea unei intervenții sau în timpul intervenției? 

Silviu Constantinoiu: Nu neg că uneori, dar asta nu pot s-o spun decât dumneavoastră, mă rog ca operația să iasă bine. Și am avut ocazia să operez și tata, și mama, și soția, și sora, chiar și fiica. Fiica a făcut o complicație o dată, o ocluzie, și vreau să vă spun că, înainte să intru în sală, m-am rugat în genunchi să găsesc ceva, să nu fie o necroză de intestin. Și Dumnezeu m-a ajutat și a ieșit totul bine. 

Adrian Artene: Ați putut să vă operați fiica doar cu mâna, nu și cu inima? 

Silviu Constantinoiu: Sigur că inima era la locul ei, dar dacă aș fi luat pulsul probabil că aveam o tahicardie de 120, dacă mi-aș fi luat tensiunea cred că aveam 3, 4, 5 valori în plus. 

Adrian Artene: Se spune despre pianiști că dacă nu exersează o anumită perioadă, își pierd din dexteritate. În cazul chirurgilor, manualitatea se pierde? 

Silviu Constantinoiu: E bine ca după un concediu ceva mai lung, ceea ce din nefericire nu prea există, să începi cu niște operații mai puțin performante. Fiindcă ceva, ceva se cam pierde perioada asta de boierie pe care o ai în vacanță. 

Adrian Artene: Câte zile de vacanță ați numărat în cei peste 45 de ani de activitate? 

Silviu Constantinoiu: Teoretic, profesorul universitar sau cadrul didactic are concediu 72 de zile. În realitate avem, de obicei, normă întreagă pe Universitatea de Medicină și Farmacie, dar ținând cont că asistența medicală în București, cam 75% din cazuri sunt rezolvate tot de cadrele didactice din spital, un cadru didactic obișnuit, până la șef de secție, mai ia o jumătate de normă ca medic primar sau specialist. Numai șeful de secție mai primește o normă întreagă. Deci, în niciun caz nu putem să luăm cele 72 de zile, nu putem să luăm concediu în timpul stagiilor studenților. 

Podcastul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene” / (Sursa: Captură video)

(VEZI ȘI: George Simion s-a destăinuit, așa cum nu a mai făcut-o vreodată, la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene!)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.