Cum a reușit Dumitru Prunariu să ducă obiecte interzise în spațiu: „Am desfăcut, cu greu, acel nod făcut de Glushko și…”

Publicat: 13/05/2022 | 18:00

Sâmbătă, 14 mai, Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu, este invitatul directorului editorial al trustului „Gândul Media Network”, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”. Ocazie cu care va dezvălui evenimente marcante ale vieții sale, dar și experiențele unice pe care le-a trăit în spațiu. Una dintre acestea este legată de o întâmplare hazlie, prin care a reușit să ducă în spațiu obiecte interzise.

La 14 mai 1981Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea „Soiuz 40” din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov, comandant de echipaj.

(CITEȘTE ȘI: DUMITRU PRUNARIU DEZVĂLUIE DE LA CE NU SE ABAT ASTRONAUȚII, ÎNAINTE DE ZBORURILE ÎN SPAȚIUL COSMIC: „COSMONAUȚII SPUN CĂ NU AU SUPERSTIȚII, DAR…”)

„Noi ne ducem în vizită la băieții ăia de sus …”

Acum, la 41 de ani de la zborul istoric, Dumitru Prunariu dezvăluie ce obiecte nu aveau voie cosmonauții să pună în bagaj, înainte să plece în spațiu, dar pe care, cu tact, el a reușit să le strecoare.

„Popov prefera coniacul, deși era rus, el bea coniac și adusesem din România câteva sticluțe tip ploscă, care intrau într-un buzunar, erau de 200 și 300 ml «Coniac Napoca» și aveam rezervă în Orășelul Stelar.

Înainte să plecăm la Baikonur, Popov mi-a spus «Știi, poate n-ar fi rău să iei vreo două-trei sticle cu tine la Baikonur». Zic «Bine!» probabil, ciocnim pe acolo, prieteni … iar la Baikonur mi-a zis «Păstrează-le, să nu cumva să le consumi înainte de zbor!

Vezi tu, noi ne ducem în vizită la băieții ăia de sus» – era echipajul principal care stătea de două luni pe stațiile orbitale –  zice «Când te duci în vizită la cineva, le duci ceva. Ce ar fi mai prețios, mai de valoare acolo?

O sticlă de coniac ar fi foarte apreciată acolo, îți spun eu» Zic «Bine!» (…)

„Popov a găsit soluția!”

Din punct de vedere al obiectelor pe care le luam cu noi eram verificați, tot ceea ce ni se dădea era pe proces-verbal, trebuia să semnăm pentru orice luăm sus. Verificările erau stricte, până la un moment dat. Atunci Popov a găsit soluția! Constructorul principal, așa cum se numea constructorul șef al navelor spațiale ale lor era un savant, Valentin Glushko, care, practic, proiecta programele spațiale, superviza construcția de motoare, el era specialist în motoare încă din anii ’30.

El era Dumnezeul cosmosului! Dacă spunea Glushko ceva era executat orbește pentru că știa el ce spunea!

Dumitru Prunariu face dezvăluiri în podcastul lui Adrian Artene (Foto: CANCAN.RO)

El trimitea în cosmos niște diplome speciale, format A4, tipărite cu numele echipajului, misiune, pe care echipajele le semnau în spațiul cosmic și le puneau ștampila aceea a stației orbitale. Iar acelea deveneau niște diplome foarte valoroase, care erau făcute unor oficiali. Și ne-a adus împachetat într-o hârtie de ambalaj, maronie, legată cu o fundă verde, cu mai multe noduri, aceste diplome și ne-a zis «Băieți, pe acestea le veți duce sus, le veți semna și o să mi le aduceți!» A scris pe ele «Liber la start! Glushko» ca să nu-l mai verifice nimeni, să nu-l mai desfacă.

Și atunci, lui Popov i-a venit ideea să  valorificăm acest lucru și a făcut rost de la bucătăresele de la popotă de o cutie făcută din carton, de dimensiunea diplomelor. Am desfăcut, cu greu, acel nod făcut de Glushko, am pus diplomele deasupra cutiei, iar cutia a fost suficient de groasă încât să încapă ea sticluța-ploscă de coniac, să încapă un aparat foto – procurat tot de noi, din străinătate (…)   Și Popov a zis «Cu asta suntem salvați!»”.

Cine este Dumitru Prunariu

Dumitru Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român, s-a născut pe 27 septembrie 1952.

(NU RATA: CUM S-A RUPT, BRUSC, COPILĂRIA MAESTRULUI TUDOR GHEORGHE: ”PLECAM DESCULȚ CU VACILE, MĂ URCAM ÎN ZARZĂRI…”)

De profesie inginer aeronautic, Dumitru Prunariu a fost, pe rând, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferice, președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA).

În prezent, Dumitru Prunariu are gradul de general-locotenent în rezervă.

Urmărește interviul integral cu Dumitru Prunariu, sâmbătă, 14 mai, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube „Altceva cu Adrian Artene”.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.

Delina Filip
Absolventă a "Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării" București. A urmat cursurile școlii de televiziune ”Intact Media Academy”, iar apoi a lucrat în cele mai importante trusturi de presă din România. S-a alăturat echipei CANCAN.RO în anul 2020, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. citește mai mult