Cum a reușit o proprietară să cumpere mai ieftin un apartament. De ce strategii ai nevoie pentru a obține o reducere semnificativă

Publicat: 27/04/2024 | 23:46

Negocierea cu dezvoltatorii și proprietarii de apartamente noi devine tot mai dificilă pe măsură ce cererea crește. Specialiștii atrag atenția că prețurile locuințelor ar putea să crească semnificativ până la finalul anului. Pentru a obține un rezultat favorabil pentru ambele părți, iată câteva strategii și sfaturi practice pentru o negociere eficientă! 

Pentru cei care își doresc o casă în marile orașe din România, opțiunile devin tot mai limitate. În București, marja de negociere a scăzut de trei ori în ultimii doi ani. În Brașov sau Cluj-Napoca, proprietarii sunt și mai puțin dispuși să cedeze în ceea ce privește prețurile.

Citește și: CU NICI 6000 DE EURO TE POȚI MUTA ÎNTR-UN CADRU IDILIC, LA DOAR 62 DE KM DE ORADEA. PARE LOCUL PERFECT SĂ SCAPI DE MARILE ORAȘE, PRECUM BUCUREȘTI ȘI CLUJ

Poți obține cu 15% mai puțin pentru o nouă locuință

O strategie eficientă pentru a reuși în negocierea unui apartament nou este să ne pregătim financiar din timp, astfel încât să nu fim dependenți exclusiv de finanțarea bancară. Economisirea înainte de a intra în negocieri ne oferă o poziție mai puternică și ne permite să facem oferte mai atractive.

De asemenea, este important să ne interesăm despre piața imobiliară și să fim știm cu aproximație valoarea reală a proprietății pentru a argumenta corect în mod corespunzător în timpul negocierilor. Astfel, putem maximiza șansele de a obține un acord favorabil pentru toate părțile implicate.

 „15% este un procent maxim pe care îl putem obţine în situaţia în care plătim integral în faza de proiect, pentru că ajutăm proiectul. Dacă achiziţionăm prin credit ipotecar, nu putem vorbi de acest tip de discount, pentru că depindem de intabulare. În faza de maturizare, produsele sunt gata şi nu au competiţie, pentru că s-a construit mult mai puţin decât în anii precedenţi”, a spus Tom Filipovici, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, conform Observatornews.ro

Una dintre viitoarele proprietare a unei locuințe, Cătălina, a așteptat doi ani pentru a avea o ofertă așa cum și-a dorit.

„În jur de 5%, plus foarte multe facilităţi. Ne dorim foarte tare să schimbăm apartamentul de trei camere pe care-l avem într-unul de patru camere”, a spus Cătălina pentru sursa citată.

În ultimul an, prețul mediu de vânzare pentru imobile a înregistrat o creștere de peste 8%, situându-se astfel prețul pe metrul pătrat la puțin peste 1.560 de euro.

 „Pentru un avans minim, cu credit bancar, putem obţine un 2-3%. Cele de două camere 182.000+TVA. Dacă îşi doresc un apartament la noi, putem să stăm la masă să discutăm şi de o negociere”, a spus Ciprian Ion, manager proiect ansamblu rezidenţial.

Citește și: SE DĂ LEGEA CARE ÎI AFECTEAZĂ PE TOŢI PROPRIETARII DE APARTAMENTE DIN ROMÂNIA! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CHELTUIELILE LA ÎNTREŢINERE