Cum a reușit un șofer să scape de amendă și procesul verbal, după ce a fost acuzat că a trecut pe roșu la semafor

Publicat: 23/04/2023 | 13:33
Un șofer a fost amendat pentru că a trecut pe roșu la semafor, însă adevărul a fost altul / foto: Pixabay

Un șofer din București a câștigat un proces împotriva Brigăzii Rutiere, după ce a fost amendat cu 580 de lei și lăsat fără permis pentru că a trecut pe roșu. În instanță, șoferul a argumentat că el a trecut pe culoarea galbenă a semaforului, și nu pe cea roșie, susținând că are o dovadă în acest sens. Cum a argumentat instanța hotărârea dată în privința acestui caz.

Procesul a fost dechis la Judecătoria Sectorului 5, de către șoferul în cauză, mărturisind că nu a trecut pe roșu, așa cum au susținut oamenii legii, motiv pentru care a cerut să-i fie anulat procesul-verbal de contravenție.

Șoferul a menționt în procesul verbal că mașina aflată în spatele lui era foarte aproape și ar fi fost periculos să frâneze brusc.

Ulterior, pasagerul care se afla în dreapta a susținut mărturia șoferului, spunând, în fața instanței, că „ mașina în care se afla alături de petent a trecut intersecția pe culoarea galbenă a semaforului, la fel cu mașina din fața lor și cea din spatele lor”. De asemenea, martorul a mai menționat că „autoturismul nu se putea opri în condiții de siguranță la culoarea galbenă a semaforului, întrucât, dacă ar fi frânat ar fi intrat mașina din spate în mașina lor”. 

Polițiști în trafic/ caracter ilustrativ / foto: Pixabay

CITEȘTE ȘI: Este oficial! Acești șoferi nu vor mai avea voie să conducă în România

Cum și-a motivat instanța decizia de a anula procesul verbal al polițiștilor

Judecătorul a fost convins de argumentele bărbatului respectiv și de declarația unui martor care a confirmat că mașina a trecut pe culoarea galbenă, la fel ca și cele din față și din spate. Astfel, procesul-verbal de contravenție a fost anulat, iar șoferul și-a recuperat permisul de conducere.

„Dat fiind faptul că declarațiile martorului combat constatările personale făcute de agentul constatator, instanța apreciază că există un dubiu rezonabil în legătură cu săvârșirea contravenției pentru care a fost sancționat petentul, fapt ce îi profită acestuia din urmă.

Așadar, instanța constată că petentul a reușit, prin probatoriul administrat, să răstoarne prezumția de temeinicie a procesului-verbal de contravenție, ca act ce emană de la un reprezentant al autorității statale.

De vreme ce intimatul nu a fost în măsură să demonstreze vinovăția petentului prin alte probe în afara procesului-verbal, iar prezumția de temeinicie asociată procesului-verbal de contravenție a fost răsturnată, instanța apreciază că petentului nu i se poate stabili în mod legal vinovăția în ceea ce privește contravenția constatată”, se arată în sentința Judecătoriei Sectorului 5, relatează Ziare.com. Decizia nu este însă, una definitivă.

VEZI ȘI: Atenție! Schimbări importante în ceea ce privește amenzile de circulație. Ce îi așteaptă pe șoferi