Cum accelerăm metabolismul în sezonul rece

De: Cancan
Publicat: 27/01/2017 | 21:58

Pasul 1

Spre deosebire de alte glande endocrine a căror secreţie este independentă de factorii de mediu, TIROIDA ARE NEVOIE DE IOD pentru a funcţiona optim. Doza zilnică de 150 micrograme de iod poate fi asigurată prin consumul de sare iodată, produse marine (alge, peşte, fructe de mare), produse lactate şi legume cu frunze verzi. Folosiţi cu precădere sare iodată şi nu sare marină, deoarece prin recristalizarea apei de mare iodul se transformă în gaz şi se evaporă.

Pasul doi:

Încercaţi să CONSUMAŢI ZINC, pentru că este un mineral care participă la metabolizarea optimă a proteinelor, grăsimilor şi carbohidraţilor, influenţând inclusiv activitatea hormonilor tiroidieni. Consumul de fructe de mare, carne roşie (vită sau porc) şi produsele lactate asigură necesarul de 8-10 miligrame de zinc pe zi. Şi seleniul luat din carne, legume şi cereale joacă de asemenea un rol important în eficienţa hormonilor tiroidieni responsabili de rata metabolismului.

Pasul trei:

Încercaţi să MÂNCAŢI DES ŞI PUŢIN, aceeaşi cantitate de calorii fragmentată pe parcursul zilei duce la slăbit, în timp ce consumată  ca masă unică, îngraşă şi cu timpulîncetineşte metabolismul. Eliminaţi complet din alimentaţie carnea grasă, mezelurile, dulcurile şi cerealele rafinate, prăjelile, sucurile, alcoolul, sosurile grase, produsele de patiserie. Încercaţi să consumaţi cât mai mult crom, este un element strâns legat de hormonul pancreatic numit insulină, care controlează transormarea glucozei din sânge în energie necesară tuturor celulelor. Cromul este prezent în mod natural în ficat, cereale integrale, nuci, seminţe, brânzeturi. Doza zilnică recomandată este de 50 de micrograme.

Pasul patru:

Dacă nu puteţi mânca fără pâine, ALEGEŢI PÂINEA INTEGRALĂ şi evitaţi consumul după ora 18 când arderile metabolice se reduc. Folosiţi din abundenţă condimente şi ierburi aromate (ardei iute, piper, mărar, curry, etc.), precum şi oţet de orice tip. În salate încercaţi să puneţi doar o singură lingură de ulei. Evitaţi excesul de legume din familia cruciferelor (varză, conopidă, broccoli) pentru că au tendinţa să încetinească activitatea tiroidei şi puneţi metabolismul la treabă obligându-l să digere proteine (carne, ouă, peşte).

„Duşmanii” metabolismului

Prin fierbere, substanţele anti-tiroidiene sunt neutralizate parţial, deci se recomandă preparatele gătite care conţin legume crucifere şi nu folosirea lor în stare proaspătă, ca salate

(Răzvan Sava)