Cum arata comoara ascunsa de la Mogosoaia! Imagini de exceptie din interiorul trenului regal!

De: Cancan
Publicat: 05/02/2015 | 19:33
Mobilierul din trenul regal a fost pastrat aproape in intregime

Mobilierul din trenul regal a fost pastrat aproape in intregime

Trenul regal este o adevarata bijuterie, iar pentru constructia sa nu s-a facut rabat de la calitate. Au fost folosite cele mai scumpe decoratiuni ale vremii, precum piele de Cordoba, lemn nobil sau oglinzi aduse din Venetia. Chiar si acum, oglinzile venetiene dau o stralucire aparte vagoanelor, iar mahonul, nucul si ciresul aduc o clasa regala incaperilor.

Fiecare vagon este incalzit cu propria sa soba

Mobilierul este cel original si dateaza de acum 80 de ani, iar in vagonul sufragerie persista inca atmosfera eleganta a intalnirilor de mare gala.

In afara de servitorii de incredere, nimeni nu a avea voie sa mearga mai departe de salonul mic care se afla inaintea dormitorului regal

Fotolii umplute cu puf de pinguin

Printre dotarile de lux se numara si cateva fotolii despre care se spune ca ar fi umplute cu puf de pinguin!

Dormitorul regal este format din doua camere separate legate prin o baie comuna

Dar cum acestea sunt piese de mobilier originale, nimeni nu a indraznit sa le desfaca pentru a se convinge daca zvonul este adevarat sau nu. Din cele 12 vagoane, atat cat avea initial garnitura feroviara, in zilele noastre doar cinci mai sunt functionale. Unul dintre ele este nerestaurat – vagonul auto- care zace langa trenul comandat de Gheorghe Ghiorghiu Dej.

Oglinzile din trenul regal sunt facute pe comanda in venetia

Interiorul trenului lasa cu gura cascata orice vizitator.  Printre cele enumerate mai sus, in garnitura regala mai puteti vedea scaune tapitate cu piele de Cordoba, corpuri de iluminat facute cu sticla de Murano si chiar scrumiere si vaze realizate din albastru din Grecia. Cat despre incalzire, fiecare vagon este prevazut cu propria soba cu lemne.

Se poate inchiria!

Socieatatea Feroviara de Turism, cea care are in grija rama, inchiraza trenul. Astfel, o zi de plimbare, pe ruta  Bucuresti- Sinaia (dus-intors) ajunge la 12.000 de euro fara TVA. Si nu sunt putini doritori! 

Vizita Printului Carol cu un grup de automobilisti la fabrica de locomotive Resita

Spre exemplu, o femeie a inchiriat trenul pentru a-i face o surpriza sotului sau, cu ocazia aniversarii zilei de nastere, dar si pentru a celebrara nunta de argint.

Scurta istorie a trenului regal!

In iunie 1928 iese din fabricatie de la uzinile Ernesto Breda din Milano si este livrat Romaniei, intrand in serviciul Casei Regal. 12 ani mai tarziu, la Chisinau, Majestatea Sa Regele Carol al II-lea si ASR Principele Mihai I au ales sa petreaca sarbatorea crestineasca a botezului Domnului, in mijlocul ostasilor de la granita de rasarit si a populatiei basarabene. In ianuarie 1948, inainte de plecarea in exil, MSR Mihai I a luat ultimul pranz pe teritoriul Romaniei in vagonul salon, iar tot in acelasi an, trenul devine tren prezidential pana in anul 1977, atunci cand a fost inlocuit de o noua garnitura fabricata in Romania, la fabrica de vagoane Arad.

Si comunistii s-au bucurat de garnitura feroviara

Tot in trenul regal, in toamna lui 1955, tot in vagonul salon, s-au purtat discutiile privind plecarea trupelor sovietice din Romania, dialog ce au avut loc intre Nikita Hrusciov, conducatorul Uniunii Sovietice si Gheorghe Gheorghiu-Dej. Pe 6 august 1975, in vagonul regal au servit micul dejun presedintele Statelor Unite, Gerard Ford, si secretarul de stat Henry Kisinger, care au calatorit impreuna cu Nicolae Ceausescu. Intinerariul a fost de la Bucuresti la Sinaia si, in aceeasi zi, la dejunul de lucru ce a avut loc la Castelul Peles s-a hotarat acordarea “Clauzei Natiunii celei mai favorizate” pentru Romania.
 

Vizita Regala 1926, in fata trenului uzina Resita

Folosit pentru filme si reclame

Pe langa clientii normali, trenul este solicitat, contra cost, de casele de productie pentru realiza filmari in interior.

––––––––––––––––––––––––––––

CITESTE SI:

Galerie foto de senzatie din luxosul tren regal! Ce crezi, iti permiti sa-l inchiriezi?

Mii de romani, in fata palatului regal! Regele Mihai isi sarbatoreste ziua de nastere si onomastica

ULTIMA ORA! Regele Mihai, in stare de soc! Principesa Irina si sotul ei si-au aflat sentinta

––––––––––––––––––––––––––––

Printre acestia s-a numarat si regretatul regizor Sergiu Nicolaescu, care a turnat pelicula Orient Express.

(Sursa foto turismferoviar.ro, prisma-online.ro, wikipedia.org, familiaregala.ro) (Alex Saulea)
 

This browser does not support the video element.