Cum arată, de fapt, constelațiile zodiacale și ce stele importante cuprind acestea

Publicat: 28/05/2020 | 11:49
Cum arată, de fapt, constelațiile zodiacale și ce stele importante cuprind acestea

Spre deosebire de galaxii, constelaţiile sunt doar grupări aparente de stele de pe cer care, unite cu o linie imaginară, se aseamănă unui anumit obiect, zeu sau creatură mitologică. Cele mai cunoscute constelaţii stau la baza horoscopului şi a astrologiei.

Ce sunt constelaţiile şi cum arată cele zodiacale

Sistemul de constelaţii îşi are originea în Antichitate, iar crearea acestuia îi este atribuită astronomului grec Ptolemeu. Acesta a realizat în jurul anului 150 î. Hr. un catalog în care a grupat 1.022 de stele în 48 de constelaţii. 47 dintre ele au rămas valabile şi în ziua de azi, în timp ce ultima (Argo Navis) a fost ulterior împărţită în alte 4 constelaţii: Carina, Puppis, Pyxis, Vela.

În 1922, la Congresul Uniunii Astronomice Internaţionale, s-a stabilit împărţirea boltei cereşti în 88 de constelaţii. În zilele noastre, cele mai cunoscute constelaţii sunt cele care dau şi numele zodiilor. Forma lor pe bolta cerească este, însă, destul de diferită faţă de reprezentarea grafică a semnelor zodiacale, aşa cum putem observa în videoclipul de mai jos.

Astrologii consideră că tranzitul pe bolta cerească a planetelor din sistemul nostru solar în aceste constelaţii poate influenţa personalitatea, starea şi chiar viitorul unei persoane. Deşi astronomia contrazice această teorie, astrologia a menţinut şi câştigat adepţi de-a lungul timpului, fiind extrem de populară şi acum.

Ce stele găsim în constelaţiile zodiacale

Din perspectivă astronomică, aceste constelaţii sunt formate din stele de diferite tipuri şi mărimi. În constelaţia Berbecului găsim stelele Sharatan, Mesarthim, Botein şi Hamal, care este cel mai strălucitor astru de aici.

În constelaţia Taurului găsim gigantul roşu Aldebaran, steaua variabilă Theta Tauri, dar şi roiurile stelare deschide Pleiadele şi Hiadele.

Constelaţia Gemenii cuprinde 85 de stele vizibile cu ochiul liber, cea mai luminoasă fiind Polux, urmată de Castor. Constelaţia Racului este printre cele mai puţin strălucitoare, în ciuda faptului că aici sunt 121 de stele, iar Beta Cancri este cea mai strălucitoare dintre ele.

În Constelaţia Leului, cel mai puternic străluceşte Regulus, care este, de altfel, unul dintre cei mai strălucitori aştri de pe cerul nopţii. Altele stele importante de aici sunt Denebola, Algieba şi Zosma.

După Hydra, Fecioara este cea mai mare constelaţie vizibilă pe cer. Cea mai strălucitoare stea de aici este Spica, iar alte stele importante sunt Zavijava, Porrima, Auva, Vindemiatrix.

Constelaţia Balanţei cuprinde 83 de stele, dintre care cea mai luminoasă este Zubenelgenubi sau Alpha Librae.

Scorpionul cuprinde multe stele strălucitoare, printre care Antares, Graffias, Dschubba, Sargas, Jabbah, Fand sau Alniyat.

Constelaţia Săgetătorului este una dintre cel mai uşor de recunoscut de pe bolta cerească, iar aici se găsesc stele precum Epsilon Sagittarii (cea mai luminoasă) Sigma Sagittarii sau Zeta Sagittarii.

Capricornul este o constelaţie mai puţin vizibilă, care are puţine stele puternic strălucitoare. Cea mai luminoasă dintre ele este Alpha Capricorni (sau Algedi).

Vărsătorul este una dintre cele mai vechi constelaţii, însă nici ea nu are foarte multe astre strălucitoare. Doar supergigantele galbene Alpha şi Beta Aquarii ieşind în evidenţă.

În cele din urmă, constelaţia Peştilor cuprinde şi ea mai multe stele, din care cele mai importante sunt Van Maanen 2, Alrescha sau Fumalsamakah.