Cum arăta meniul de Revelion într-un restaurant de fițe din București, în anul 1964. Ce primeai de 60 de lei

Publicat: 06/01/2022 | 14:48
Sursă foto: România Liberă

Revelionul reprezintă una dintre cele mai așteptate momente ale anului. Oamenii se strâng în jurul mesei pentru a se înfrupta din mâncăruri delicioase, dar și pentru a povesti. Dacă, în prezent, meniurile abundă în preparate sofisticate și diferite băuturi speciale, în urmă cu zeci de ani, românii se bucurau de un meniu cu totul diferit. Cum arăta meniul de Revelion într-un restaurant de fițe din București, în anul 1964. Ce primeai de 60 de lei?

Revelionul marchează una dintre cele mai importante și așteptate momente ale anului. Oamenii se adună în jurul meselor, la petreceri, pentru a se înfrupta din preparate delicioase, pentru a servi băuturi rafinate, dar și pentru a povesti, alături de cei dragi. În prezent, în România, un meniu pentru o persoană poate să coste și peste 1000 de lei, pentru noaptea de Revelion. În urmă cu zeci de ani, petrecerile arătau cu totul diferit, în noaptea dintre ani.

Citește și IREAL CE A SCRIS UN BUCUREȘTEAN PE SALATA BOEUF. A OBSERVAT GREȘEALA ABIA ÎN NOAPTEA DE REVELION, CÂND A PUS-O PE MASĂ

Mulți români au preferat, de-a lungul anilor, ca Revelionul să îl petreacă peste hotare, în diferite stațiuni și zone exotice, departe de temperaturile scăzute din termometre. De asemenea, însă, sunt și persoane care au ales să își achiziționeze un sejur de câteva zile în stațiunile montane din România, mai ales pentru a petrecere în noaptea dintre ani. Lucru care s-a schimbat, de fapt, în timp. Căci, în urmă cu zeci de ani, oamenii preferau să își petreacă sărbătorile de iarnă fie acasă, alături de familie, fie la restaurant.

Vezi și CÂT COSTĂ SĂ FACI REVELIONUL ÎN CLUBURILE DIN BUCUREȘTI. CANCAN.RO ÎȚI PREZINTĂ HARTA CELOR MAI IMPORTANTE LOCALURI DIN CAPITALĂ, PENTRU ANUL NOU

Cum arăta meniul de Revelion într-un restaurant de fițe din București, în anul 1964

Dacă, în prezent, restaurantele și localurile le oferă clienților numeroase preparate delicioase și băuturi rafinate, în noaptea dintre ani, un platou cu câteva elemente ajungând să coste și câteva zeci de lei, în trecut era cu totul diferit. Într-un meniu din 1964 al unui restaurant de fițe din București, pentru Revelion, postat pe Facebook de ”România Liberă”, se regăsesc câteva preparate, fie ele tradiționale sau nu, la un preț extrem de diferit față de cele pe care le întâlnești, în prezent, în restaurantele cu ștaif din Capitală.

Astfel că, pentru 50 ml de coniac sau lichior, un român plătea 2,90 lei. Pentru 90 de grame de rulouri cu pastă de brânză trebuia să plătești 3,50 lei. De asemenea, o porție de icre sau crap prăjit costa 3,60 lei, pe când o porție de 150 de grame de murături asortate costa 1 leu. Totodată, 7,40 lei trebuia să scoți din buzunare pentru o porție de 250 de grame de friptură de porc înăbușită cu garnitură asortată. Crenvurștii cu muștar costau 3,50 lei.

Citește și REVELION DE COȘMAR PENTRU NIȘTE TINERI CAZAȚI LA O PENSIUNE DIN BUȘTENI: ”NE-AU BĂGAT LA SOMN DE LA 10, NE-AU LUAT BOXA ȘI NE-AU OPRIT CURENTUL”

Pentru cei care doreau să mănânce un șnițel de porc natur cu cartofi pai, trebuiau să plătească, pentru 210 grame, 5,95 lei.

O porție de 400 de grame de sărmăluțe cu carne de porc costau 5,10 lei.

Cum prăjitura cu ciocolată este nelipsită de Revelion, pentru un asemenea preparat trebuia să plătești 1,75 lei / 70 de grame.

Șapte bucăți de chifle costau 3,50 lei, vinul special de Revelion, la 1 litru, costa 15 lei, iar sifonul sau apa minerală (1 sticlă) costa 1,50 lei. Astfel, se ajungea la un total de 60 de lei.

Sursă foto: România Liberă