Cum arată şi unde este „Peştera morţii”? O mulţime de oameni au murit încercând să-i dea de fund

Publicat: 06/02/2024 | 13:02
Peștera Veryovkina. Sursa: Instagram

,,Peștera Morții” este cea mai adâncă peșteră din lume, cu o întindere de șapte ori mai mare decât The Shard. Aceasta se face remarcată prin complexitatea sa, deoarece este foarte dificil să fie explorată, tocmai de aceea, această moștenire istorică a avut multe victime.

Peștera Veryovkina, după numele său oficial, este situată pe coasta de est a Mării Negre și are o adâncime de 7.293 de metri. Veryovkina se află în masivul Arabika din Abhazia – o regiune separatistă din Georgia – în lanțul muntos Gagra din Caucazul de Vest.

View this post on Instagram

 

A post shared by fuckofdude01 (@kashmirtukanya)

Un alt lucru misterios, este faptul că, această peșteră nu a putut niciodată să fie explorată dintr-o singură încercare. Au fost nevoie de 50 de ani și 30 de expediții pentru ca speologii ruși să atingă adâncimea record. Această perfomanță a avut loc în anul 2018, însă ei cred că mai sunt multe de descoperit.

Cât de greu este să ieși cu viață din ,,Peștera morții”

Această moștenire istorică a făcut ca acest loc să fie mai mult decât niște adăposturi pline de vestigii importante pentru știința de azi. Astfel, Veryovkina este un real pericol, cu o istorie întunecată a deceselor exploratorilor.

În septembrie 2018, un grup de speologi a intrat în peșteră cu speranța de a documenta noi crăpături și, probabil, de a descoperi noi specii de animale, dar dezastrul a lovit la doar trei zile după expediția lor. Doi dintre exploratori au emis un apel de avertizare către restul echipajului care se afla în spatele lor, avertizându-i asupra faptului că se apropiau de riscul de a țâșni apa.

Echipa a crezut că este în siguranță și nu și-a făcut griji, până când un sunet de scurgere lângă cortul echipajului a devenit din ce în ce mai puternic, după cum a povestit unul dintre speologi, un fotograf pe nume Robbie Shone, conform The Sun:

,,M-am gândit doar: ,,Dumnezeule. Trebuie să plecăm chiar acum. Nu putem aștepta. Dacă stăm degeaba, vom muri cu toții”. Cel mai enorm torent de apă a apărut din această gaură și am stat cu gura căscată la vederea acestui imens zid alb de apă care intra în micul nostru adăpost. A devenit din ce în ce mai tare. Nu voi uita niciodată acel sunet.”, a relatat Robbie Shone.

Peștera Veryovkina are o istorie intunecată. Mulți exploratori și-au găsit sfărșitul aici

Dacă au existat și norocoși care au reușit să iasă cu viață din acel iad, această ipoteză nu a fost mereu valabilă. Astfel,  corpul unui alpinist a fost găsit fără suflare în peșteră, la nouă luni după ce a dispărut. Rusul, numit de presa locală, Serghei Kozeev, a fost descoperit mort în august 2021. Indiciul, care a dus la descoperirea acestuia, a fost  o frânghie, de care atărna corpul neînsuflețit al exploratorului.

Bărbatul se pare că ar fi a petrecut aproximativ o săptămână într-o tabără la peștera Veryovkina, la aproximativ 2.000 de metri adâncime înainte de a-și continua coborârea în părți mai dificile de aproximativ 3.600 de metri adâncime, unde se spune că s-a blocat.

Citește și: ATENȚIE, ROMÂNI! ACESTEA SUNT TOP 20 – CELE MAI PERICULOASE DESTINAȚII TURISTICE DIN EUROPA ÎN 2023

Citește și: CELE MAI PERICULOASE ORAȘE DIN ROMÂNIA. CLASAMENTUL ARATĂ DIFERIT FAȚĂ DE CUM NE IMAGINAM

Foto: capturi de ecran Instagram