Cum era examenul auto acum mai bine de un secol. Incredibil ce făceai ca să primești permisul de conducere în București

Publicat: 26/11/2022 | 17:56
Cum arătau mașinile în urmă cu ani buni. Sursă foto: Pixabay

Primul Cod Rutier din România era extrem de diferit de cel actual. În anul 1869 apărea un regulament care viza trăsurile din București, din moment ce mașinile aveau să apară abia 32 de ani mai târziu. Cei care voiau să obțină un permis de conducere aveau cu totul alte probe de trecut, printre care și un examen oral.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, apare „Ordonanța pentru reglementarea trăsurilor în București” și prevede doar o viteză mică de circulație și atenție la locurile strâmte. Nouă ani mai târziu, un alt regulament stabilea și nevoia cailor de a fi hrăniți corespunzător pentru a putea trage trăsura, haine curate pentru „șoferi” și faptul că nu aveai voie să conduci dacă fumai sau consumai alcool. Bonus: trebuia să ai cel puțin 21 de ani.

Din anul 1906, este introdus „Regulamentul poliției rulajului și circulației pe căile publice”. Actul normativ a venit la cinci ani de când a fost înmatriculată una dintre primele mașini, un Oldmobile Curved Dash. Abia atunci, apar reglementări atât pentru șoferi, cât și pentru automobil. Un an mai târziu, se introduce noțiunea de „brevet” de șofer, un fel de permis de conducere.

(CITEȘTE ȘI: Capcanele din noul Cod Rutier! Rămâi fără permis instant, dacă nu ştii noua regulă)

Ce presupunea examenul auto acum mai bine de un secol

Odată cu creșterea numărului de automobile din Capitală, din anul 1907. Paradoxal, abia în 1911 au fost organizate primele cursuri pentru cei care voiau permis au fost organizate în ianuarie și au durat trei luni.

Cum arătau mașinile acum un secol. Sursă foto: Pixabay

În 1921, dacă voiai să primești permisul, aveai de trecut o probă practică și o probă orală, în cadrul căreia îți erau testate cunoștințele atât legislative la perfecție, cât și cele de mecanică.

(CITEȘTE ȘI: Se dă legea aşteptată de toţi şoferii! Noul Cod Rutier, mai „prietenos” cu cei care iau amenzi şi rămân fără permis)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult