Cum faci amiabila cu mașina de la Spark. Ce pățești dacă este vina ta

Publicat: 11/07/2023 | 21:44
Amiabila cu mașina Spark

Spark este un serviciu de ride-sharing pentru cei care dețin un carnet de conducere și nu-și doresc sau permit o mașină. În cazul în care faci accident cu un astfel de vehicul închiriat și este vina ta, compania a stabilit foarte clar ce pățești. 

Potrivit datelor comunicate de firmă pe site-ul oficial, toate mașinile care pot fi închiriate sunt asigurate full CASCO și au RCA valabil. Chiar și în aceste condiții, în caz de accident rutier trebuie să anunțați imediat echipa Spark. Pentru a putea face acest gest, aveți la dispoziție direct aplicația. În cazul în care nu se poate face amiabila, trebuie anunțată și poliția. Oamenii legii te vor trage la răspundere și îți vor da o avertizare, o amendă sau chiar puncte de penalizare.

Cine plătește dacă faci amiabila cu mașina de la Spark

Dacă este vina ta și te-ai pus de acord cu șoferul pe care l-ai lovit, verifică torpedoul și ia de acolo polița RCA pentru a putea completa amiabila, online sau fizic. Nu uita să trimiți și o poză către cei de la Spark pentru a vedea dacă se poate rezolva din asigurarea lor sau dacă vei fi supus unor taxe suplimentare.

„Utilizatorul își asumă întreaga răspundere pentru daunele cauzate SPARK/Operatorului Vehiculului/terților în timpul și/sau în legătură cu Perioada de utilizare a Vehiculului/Sesiunea de lungă durată, care nu sunt acoperite nici de asigurarea auto obligatorie (RCA), nici de asigurarea auto facultativă (CASCO)”, se arată pe site-ul lor.

(CITEȘTE ȘI: Anunțul momentului pentru șoferi. Ce se întâmplă cu amiabila, în caz de accident)

Situații în care tu trebuie să plătești daunele

Cei de la Spark au specificat foarte clar că nu toate accidentele sunt decontate prin asigurarea lor și te pot pune la plată. Iată lista faptelor pentru care tu plătești:

  • Utilizatorul a provocat un accident de circulație în timp ce se afla sub influența alcoolului, a substanțelor narcotice sau a altor substanțe psihotrope;
  • Utilizatorul a condus Vehiculul fără a deține un permis de conducere valabil, categoria B, respectiv fără a avea dreptul de a conduce Vehiculul pe drumurile publice în România, conform legislației în vigoare, aplicabilă în România;
  • Utilizatorul nu a respectat cerințele ofițerului de poliție, a încercat să fugă, a fost forțat să oprească, a părăsit în mod neautorizat locul accidentului, nu a notificat autoritățile competente cu privire la accident sau nu a prezentat documentele necesare care să ateste accidentul;
  • Utilizatorul a utilizat Vehiculul ca instrument al infracțiunii sau pentru săvârșirea de infracțiuni;
  • Utilizatorul a condus Vehiculul în scopul pregătirii pentru participare sau a participat la evenimentele în timpul cărora vehiculele sunt conduse cu viteză mare (de exemplu, competiții sportive, antrenamente).

(CITEȘTE ȘI: Veste bună pentru șoferi. De când va intra în vigoare amiabila online)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult