Cum inveti sa acorzi primul ajutor!

De: Cancan
Publicat: 11/11/2009 | 00:00

Poti participa la reducerea numarului mortilor in accidente

Ionela Chircu Viata unei persoane accidentate depinde in mare masura de priceperea celor din jurul sau in acordarea primului ajutor. Cum te poti specializa in interventia de urgenta pana la venirea medicului?

Crucea Rosie pregateste sanitarii priceputi

Doctorii atestati ca formatori de prim ajutor premedical sustin astfel de cursuri pentru instruirea celui care intervine primul ca sa salveze o persoana ranita intr-un accident. Crucea Rosie Romana organizeaza cursuri de prim ajutor premedical legale. Daca vrei sa te pregatesti in acest domeniu poti fi linistit pentru ca activitatea ta va fi recunoscuta. Cursurile se desfasoara in conformitate cu prevederile Legii 139/1995 a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania (SNCRR) si a Legii nr. 524/2004 pentru modificarea si completarea Legii SNCRR, care stipuleaza ca, pentru categoriile profesionale expuse riscurilor de accidentare, aceste cursuri sunt obligatorii.

Ce vei invata aici?

Specialistii te vor ajuta sa cunosti mai bine masurile elementare de ingrijire si sa folosesti corect mijloacele minimale existente in trusa de prim ajutor pana la venirea medicului cu ambulanta. Practic, vei invata sa acorzi primul ajutor in caz de inec sau arsuri (daca vei avea ocazia sa salvezi pe cineva care s-a electrocutat sau care a facut insolatie). De asemenea, vei sti cum sa actionezi atunci cand o persoana isi pierde cunostinta, are hemoragie, a suferit entorse, luxatii sau a facut stop cardio-respirator.

Cat dureaza cursul si ce obtii la final?

In cazul in care devii cursantul societatii, dascalii iti vor pune la dispozitie manuale si alte materiale didactice necesare studiului. Cursul este de scurta durata, el desfasurandu-se pe parcursul a 12 ore. La sfarsitul orelor de studiu vei primi un certificat de absolvire si legitimatie care confirma ca esti instruit sa acorzi ajutor premedical.

Peste 900 de bucuresteni accidentati grav

Desi numarul accidentelor rutiere grave a scazut in primele zece luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, nenorocirile se tin lant pe sosele. Numai Brigada de Politie Rutiera a Capitalei a inregistrat anul acesta 901 accidente de circulatie soldate cu 115 decese si 839 de raniri grave.