Cum își sărbătorea Nicolae Ceaușescu ziua de naștere! Fostul dictator primea cadouri personalizate din toată țara

Publicat: 23/01/2020 | 15:27

Lui Nicolae Ceaușescu i-au fost organizate petreceri somptuoase la fiecare aniversare. Fostul dictator primea cadouri personalizate care de care mai interesante din toată țara. Potrivit mărturiilor făcute de câteva dintre persoanele din anturajul său, celebrul sărbătorit nu aprecia darurile care îi erau oferite, iar multe dintre ele nu au fost niciodată folosite.

Nicolae Ceaușescu, petrecere fastuoasă de ziua lui de naștere

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 23 ianuarie 1918, însă, în acte venirea sa pe lume a fost înregistrată în localitatea Scorniceşti pe 26 ianuarie 1918. După ce acesta a devenit conducătorul suprem al României Socialiste, toate clasele sociale își arătau aprecierea față de acesta într-un mod deosebit când era sărbătorită ziua lui de naștere. Cei mai buni meşteri din fabrici lucrau la cadouri speciale care aveau să fie înmânate dictatorului… care, de cele mai multe ori, nu era interesat deloc de ele.

Citește și: Nicolae Ceaușescu și bomba atomică a României. Ungaria se plângea că a fost amenințată de țara noastră cu arme nucleare

“Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele – disparate –, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul: «Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu!». Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, a declarat Camil Roguschi, arhitectul lui Nicolae Ceaşescu, potrivit playtech.ro.

Citește și: Cum arată nepoata lui Nicolae Ceaușescu? Este studentă la Arhitectură și are planuri mari

Mărturiile din perioada comunistă arată că în ziua de 26 ianuarie majoritatea ziarelor româneşti aveau pe prima pagină mesaje de felicitare pentru fostuldictator, iar în şcoli sau sediile instituţiilor se organizau manifestări prin care Ceauşescu era felicitat.

Ziua de 26 ianuarie de dinainte de căderea comunismului se transforma anual într-o sărbătoare naţională de mare amploare dedicată lui Nicolae Ceauşescu © adevarul.ro

Cum era sărbătorită în școli ziua de naștere a fostului dictator

Ioan Mitran, un bărbat din Brașov, a rememorat în cadrul unui interviu felul în care se sărbătorea în şcoli ziua de 26 ianuarie, pe vremea fostului dictator.

Întotdeauna la începutul orelor trebuia să intonăm imnul. În 26 ianuarie însă se citeau poezii închinate lui Ceauşescu. Noi elevii trebuia să venim cu cravată şi fiecare aveam de citit câte o strofă. Înainte de asta trebuia să îi urăm La mulţi ani. Ţin minte că în clasa a XI-a profesoara de română chiar ne-a spus ca fiecare dintre noi să îi scriem urări speciale pe care le va trimite apoi la Bucureşti. La vremea aceea ni se părea important, dar acum mi se pare de-a dreptul stupid. Ştiu că am scris şi eu o poezie. M-am inspirat de prin nişte cărţi de la Bibliotecă. Am scris ceva de genul: «La mulţi ani, fiu iubitor, fiu al marelului popor. Să ne trăieşti mult şi bine c-a avem mare nevoie de tine. Republica te iubeşte şi cu drag azi te sărbătoreşte». Profesoarei i-a plăcut mult şi a apărut şi «Drum Nou», poezia mea, a povestit Ioan Mitran, potrivit adevarul.ro.

Nicolae Ceaușescu a fost șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989.