Cum îţi dai seama că ai lipsă de calciu. Semnele pe care să nu le ignori

De: Cancan
Publicat: 28/09/2017 | 15:45
Lipsa de calciu poartă denumirea de hipocalcemie şi se manifestă în multe moduri. În acest articol vă spunem câteva dintre semnele are îţi răspund la întrebarea cum îţi dai seama că ai lipsă de calciu. 
 
Calciul menţine permeabilitatea membranei celulare, deschizând practic calea tuturor nutrienţilor spre cel mai înalt nivel al organismului. Dar calciul asigură şi contracţia musculară şi menţine ritmul cardiac, transmite impulsurile nervoase, ajută la absorbţia vitaminei B12 şi la coagularea sângelui.

Cum îţi dai seama că ai lipsă de calciu. Cârcei şi scăderea memoriei

Mulţi dintre cei care se confruntă cu lipsa de calciu au reclamat spasme musculare şi contracţii spontane precum „zbaterea unui ochi sau a buzelor”. Alţii au cârcei la gambe, care apar în timpul zilei, dar şi noaptea. De asemenea, mai poate exista şi senzaţia de degete încleştate
 
Cei care se întreabă cum îţi dai seama că ai lipsă de calciu mai trebuie să ştii că la unii apar pierderi de memorie şi scăderea capacităţii de memorare şi un nivel de atenţie săcăzut. 
 
Alte persoane au simţit furnicături în degete, în palme sau în picioare. De asemenea, mai pot apărea stări de irascibilitate, insomnii, dar şi tulburări psihice, de la depresie până la halucinaţii. 

Cum îţi dai seama că ai lipsă de calciu. De ce apare această problemă 

Cei care se întreabă cum îţi dai seama că ai lipsă de calciu trebuie să se gândească şi la obiceiurile alimentare. Printre altele, consumul de cafea, băuturi energizante şi sucuri răcoritoare carbogazoase pot contribui la eliminarea mineralelor esenţiale din organism. 
 
De asemenea, după vârsta de aproximativ 45 de ani, o mare cantitate de calciu se pirde şi favorizează osteoporoza. O metodă rapidă şi eficientă este administrarea suplimentelor cu calciu, fie că vorbim de comprimate sau siropuri care vin să suplinească deficienţa mineralelor din organism. Este bine de ştiut că astfel de suplimente trebuie neapărat însoţite şi de magneziu, vitamina D3 şi zinc, pentru a fi mai bine asimilate de organism. 
 
În caz de hipocalcemie severă, este nevoie de administrare intravenoasă a ionilor de calciu, în timp ce în cazurile mai puţin grave se vor prescrie suplimentele de calciu.
 
Primul pas pentru a evita hipocalcemia este să consumaţi alimente bogate în calciu (lactate, oleaginoase, legume verzi). Dacă aveţi probleme de asimilare, atunci e bine să recurgeţi la medicaţie. Tratamentul hipocalcemiei nu se face însă „după ureche”, ci presupune anumite reguli.
 
Pe de altă parte, alimentaţia bogată în calciu ajută la restabilirea nivelului normal şi menţin buna funcţionare a organismului. Consumaţi iaurturi din belşug, brânză, peşte (sardine, somon), verdeţuri (varză, broccoli) şi seminţe de susan, smochine, migdale şi produse bogate în soia.