Cum îți dai seama că ți-ai cumpărat un smartphone contrafăcut? Zeci de persoane au fost păcălite online

Publicat: 11/08/2022 | 21:48
Telefon Sursă foto: Pixabay

Peste 70 de români au sesizat că și-au cumpărat telefoane false de pe un site de anunțuri. Unii dintre ei au plătit chiar și 6.000 de lei pentru un smartphone. Află cum îți poți da seama dacă un telefon este contrafăcut.

Mai mulți români au anunțat autoritățile, după ce au sezisat că și-au cumpărat telefoane false de pe un site de anunțuri. În acest caz, Poliția Capitalei a reținut astăzi 9 suspecți, sub acuzaţia de înşelăciune, la finalul a zece percheziţii făcute în București.

Cei care și-au luat țeapă susțin că s-au întâlnit cu vânzătorii în locuri retrase, iar clienții primeau de fapt, replici ieftine ale telefoanelor, în cutii sigilate în folie, ce păreau a fi originale.

CITEȘTE ȘI: NOUĂ LOVITURĂ PENTRU APPLE! COMPANIA NU ÎȚI MAI POATE COMERCIALIZA TELEFOANELE ÎN COLUMBIA

Cum îți dai seamă că un telefon este contrafăcut

Experții ne atrag atenția că există mai multe căi de a verifica dacă un telefon este într-adevăr original, sau avem de-a face cu un fals. Pentru exemplificare, am ales un model Iphone 13 Pro Max, unul dintre cele mai scumpe de pe piață.

În primul rând, e indicat să deschideți cutia imediat, pentru a verifica ce conție. Faptul că ambalajul e învelit într-o folie de plastic nu e o garanție că produsul e nou sau original. Apoi, trebuie să verificați detaliile ușor vizibile, cum ar fi camera video și blițul telefonului.

„Sunt câteva detalii care îți sar în ochi. (…) Aș începe cu partea din spate a produsului, unde putem vedea diferențele la cameră. Prima diferență notabilă este camera spate. Produsul contrafăcut prezintă o nuanță cu totul diferită față de produsul original”, spune Sorin Tudor, manager, service de telefonie mobilă.

De asemenea, blițul aparatului contrafăcut are o culoare diferită de cea a telefonului original, care e de un alb clar. Apoi, butonul “silent” din stânga, care e de un roșu aprins la modelele Iphone, are o nuanță ștearsă la produsul contrafăcut.

“Trecând pe fața produsului putem vedea diferențele de decupaj la modulul display, în zona audio-recieverului, mult mai slab calitativ la produsul contrafăcut, și mult mai exact și estetic la produsul original. Nu în ultimul rând, avem diferențele de culoare pentru butoane. În comparație cu rama produsului, la produsul contrafăcut – vedeți cheița de sim care este ceva mai închisă la culoare față de ramă – și este perfect aceeași culoare la produsul original. Iar dacă ținem cont de faptul că ambele produse sunt (de culoare) cosmic gray, putem vedea cum ar trebui să arate. Acesta este produsul original, și este mult mai întunecat cel care este contrafăcut”, mai precizează Sorin Tudor, manager, service de telefonie mobilă.

Când deschideți telefonul, diferențele dintre unul original și unul fake sunt și mai ușor de observat.

VEZI ȘI: TELEFOANE GRATIS DE LA DIGI ROMÂNIA! CUM ÎŞI POT LUA CLIENŢII RCS RDS SMARTPHONE-URI FĂRĂ SĂ FIE NEVOIE DE AVANS

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult