Cum obtii o locuinta sociala

De: Cancan
Publicat: 19/10/2009 | 00:00

Ionela Chircu Cauti cu disperare o casa pentru care sa nu platesti o caruta de bani lunar? Daca situatia economica nu-ti permite accesul la o casa in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei, singura sansa este sa optezi catre o locuinta sociala cu chirie. Pentru a intra in posesia unui contract de inchiriere trebuie, insa, sa indeplinesti o serie de conditii.

Cand ai dreptul la o locuinta sociala?

In primul rand, nu trebuie sa detii o locuinta proprietate personala. Nu vei obtine niciodata o casa de la stat daca ai avut candva o locuinta pe care ai vandut-o sau o ai dar o tii inchiriata! De asemenea, va trebui sa fii domiciliat in localitatea in care depui actele pentru casa. Au prioritate tinerii peste 18 ani, casatoriti, care au copii, dar nu au depasit varsta de 35 de ani. Si tinerii care provin din institutii de ocrotire sociala care au implinit varsta de 18 ani sunt avantajati in procurarea locuintei sociale.

Cum intri in posesia contractului?

Contractul de inchiriere se incheie de catre primar sau o persoana imputernicita de acesta cu beneficiarii stabiliti de primarie pe o perioada de cinci ani cu posibilitatea de prelungire pe baza declaratiei de venituri.

Cat platesti chirie?

Nivelul chiriei nu depaseste 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie. Vei fi, insa, obligat sa-i comunici primarului, in cel mult 30 de zile, orice modificare de venit produsa in bugetul tau si al familiei obtinut in fiecare luna.

Ce acte iti trebuie?

Cerere tip (si memoriu) cu descrierea situatiei locative si prezente (numar de camere, numarul de persoane care locuiesc impreuna); Buletinul (cartea) de identitate a ambilor soti, si a persoanelor cu care locuiesc (copii); Certificatele de nastere ale copiiilor minori; Actele de la starea civila, respectiv, certificat de casatorie, certificat de deces (dupa caz), copie dupa hotararea judecatoreasca in cazul unui divort; Actele locuintei de la adresa de domiciliu, plus schita locuintei; Certificat medical (pentru a avea dreptul la o camera in plus), certificat de handicap sau de invalid gradele I si II; Declaratie la notariat din partea celor doi (sot-sotie) ca nu detin, nu au detinut si nu au instrainat o locuinta proprietate dupa 01.01.1990; Adeverinte cu venitul net al membrilor de familie care produc venituri; Copie dupa cartea de munca a solicitantului completata la zi, cu locul de munca in respectiva localitate; Copie dupa ultima diploma de absolvire a studiilor.

Unde te adresezi?

Dosarul cu toate actele necesare obtinerii unei locuinte sociale se depune la spatiul locativ din cadrul primariei. Vei primi un numar de inregistrare pe care trebuie sa-l pastrezi pentru a te prezenta cu el la consiliul local ori de cate ori e nevoie.