Cum plătești amenda dacă ești prins pe stradă fără declarația pe propria răspundere

Publicat: 11/04/2020 | 16:15

Cum plătești amenda dacă ești prins pe stradă fără declarația pe propria răspundere. Grupul de Comunicare Strategică a dezvăluit ce trebuie să știe cetățenii.

În ultimele 24 de ore, 8.992 de persoane au primit amenzi în valoare totală de peste 19 milioane de lei. Cei care au fost amendaţi pe stradă pentru că nu au avut declaraţia pe proprie răspundere trebuie să știe că amenzile date în baza ordonanţelor militare pot fi plătite şi pe ghiseul.ro.

Amenzile sunt încasate la bugetul de stat, iar sumele respective sunt folosite în acelaşi mod în care sunt folosite şi celelalte sume care ajung la bugetul de stat, pentru cheltuielile necesare în această perioadă, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. (CITEȘTE ȘI: ÎNCĂ UN ABUZ?! DOI SOȚI DIN AIUD, AMENDAȚI CU CÂTE 2.000 DE LEI. CARE ESTE MOTIVUL ȘI CE SPUN REPREZENTANȚII POLIȚIEI)

Contravenientul poate achita în cel mult 15 zile jumătate din cuantumul amenzii date, precizează Avocatul Poporului (AP), în îndrumările postate pe site, marţi, privind procesele verbale de contravenţie încheiate în aplicarea legislaţiei specifice instituirii stării de urgenţă.

„Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator (care poate fi diferit în funcţie de fapta contravenţională săvârşită, cu titlu de exemplu: Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia locală, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile subordonate, direcţiile de sănătate publică şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale), adică jumătate din amenda efectiv stabilită şi nu jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege”, menţionează Avocatul Poporului.

Românii pot depune o plângere împotriva procesului-verbal. (CITEȘTE ȘI: LOVITURĂ DE TEATRU! CINE E DE FAPT „PACIENTUL ZERO” DE LA CARE A PORNIT PANDEMIA. A FOST INFECTAT PE 17 NOIEMBRIE 2019!)

„Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunilor prevăzute la art. 28 suspendă doar executarea plăţii amenzii, dar nu suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare aplicate (confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie; interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activităţii; desfiinţarea unor lucrări; refacerea unor amenajări)”, precizează Avocatul Poporului.