Cum poți economisi 33 de lei în fiecare lună, la factura la curentul electric. Trucul simplu de care puțini români știu

Publicat: 27/03/2023 | 21:17

Aparatele electrocasnice consumă curent chiar dacă nu sunt puse în funcțiune, iar experții încurajează scoaterea lor din priză. Totul pentru că electrocasnicele lăsate în stand-by consumă între 40-70% din energia pe care o folosesc în timpul funcționării. Dacă acestea sunt scoase din priză, se poate economisi o sumă de bani în fiecare lună, iar asta se va vedea pe factura la curentul electric.

Experții recomandă scoaterea electrocasnicelor din priză atunci când nu sunt folosite

Un televizor consumă 190 de kWh/ an și se află în top 10 consumatori de energie electrică din casă. Specialiștii le recomandă celor care doresc să își cumpere unul nou, cu diagonal mai mică de 100 de cm, să aleagă unul din categoria energetică A.

Televizoarele led au un consum de energie mai mic decât cele de tip plasmă, în timp ce un laptop sau o tabletă consumă cu până la 80% mai puțin decât monitoarele clasice.

„În mod normal, orice consumator de energie electrică, și dacă e un simplu bec, are un consum oarecare de energie electrică. Kwh la ora actuală este undeva situat între 80 de bani și un leu 20, un leu 30.

Dacă ar fi să luăm un televizor și plecăm de acasă și mergem la serviciu și îl scoatem din priză, folosim doar 2 – 3 ore pe zi, îl lăsăm în priză, asta înseamnă foarte brut calculat într-un an o economie de 10 lei.

Poate este mai greu să fim atenți să scoatem din priză”, a explicat Levente Varvedo, specialist în energie regenerabilă, pentru digi24.ro.

Potrivit unui calcul, românii pot economisi 33 de lei în fiecare lună la factura curentului electric (Foto: Pixabay)

(CITEȘTE ȘI: O PROVOCARE I-A ADUS O AMENDĂ DE 4000 DE LEI! DE CE A SUNAT O FEMEIE LA 112 ȘI I-A PUS PE JAR PE POLIȚIȘTII DIN MEHEDINȚI)

Cum poți economisi 400 de lei pe an la energia electrică

Oamenii susțin că este destul de dificil să tot scoată electrocasnicele din priză, însă experții consideră că merită efortul. Se pare că pentru o locuință, factura ar fi mai redusă cu 400 de lei pe an, dacă am avea obiceiul de a scoate din priză aparatura pe care nu o folosim. Potrivit unui simplu calcul, dacă împărțim această sumă la 12, rezultă că economisim 33 de lei pe lună, lucru care nu este rău deloc.

„Da, există o economie. Aceste economii s-ar putea să ajungă la ordinul zecilor de lei pe an, acum deja rămâne la decizia fiecărei persoane dacă se ocupă de economiile astea”, a mai adăugat Lavente Varvedo.

Electrocasnicele care consumă energie electrică

Există câteva de aparate electrocasnice obișnuite pe care le ai în casă și care înregistrează un consum mediu de energie electrică atunci când sunt în stand-by. De exemplu, un televizor consumă 1-5 W, iar un sistem de divertisment, ca de exemplu boxele, consumă undeva la 5-20 W.

Laptopurile și calculatoarele au un consum de 1-5 W, în timp ce imprimantele sau routerul wireless consumă între 5-10 W. Frigiderele 5-15 W, aparatele de aer condiționat 1-5 W, iar cele de încălzire între 1-5 W.

(VEZI ȘI: BONUS DE 50% DIN VENITUL NET PENTRU ANGAJAȚI OFERIT DE UN BRAND URIAȘ. CE SALARIU ARE UN CASIER)

This browser does not support the video element.