Cum poți să-ți faci o mască chirurgicală în propria casă și de ce materiale ai nevoie

Publicat: 06/04/2020 | 19:39
Cum poți să-ți faci o mască chirurgicală în propria casă și de ce materiale ai nevoie

Necesitatea purtării unei măşti de protecţie în spaţiile publice a fost intens dezbătută în ultima vreme, iar acum cele mai multe voci par să recomande folosirea acestui accesoriu. În loc să daţi bani buni pentru aşa ceva, vă puteţi confecţiona acasă o mască chirurgicală şi nu este deloc aşa greu cum s-ar crede.

La începutul pandemiei de coronavirus, atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii cât şi autorităţile din ţara noastră şi din alte state recomandau purtarea unei măşti doar de către cei bolnavi sau care prezentau simptome specifice unei infecţii virale sau doar dacă suspectai că te afli în preajma unor persoane bolnave.

Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, iar masca de protecţie pare să fie o necesitate în momentele în care părăsim casa. De altfel, în mai multe judeţe ale ţării, este obligatorie purtarea acesteia în spaţiile publice.

Cum să îţi faci o mască de protecţie acasă. Cea mai simplă şi rapidă metodă

Pandemia de coronavirus a dus, însă, la o criză a măştilor. Acestea sunt, la acest moment, destul de dificil de procurat, iar preţurile sunt, în general, ridicate. Trebuie să ştiţi, însă, că vă puteţi confecţiona acasă o mască chirurgicală, care poate fi refolosită.

Pe Youtube, sunt multe tutoriale care vă învaţă să vă confecţionaţi măşti din diferite materiale, de la serveţele de hârtie, la bumbac sau tifon. Noi vă prezentăm una dintre cele mai rapide şi mai simple metode, care nu necesită o mare pricepere şi materiale scumpe.

Pentru aceasta, aveţi nevoie de 2 bucăţi de material de bumbac cu dimensiunea de 25 X 20 centimetri şi de elastic. Pliaţi materialul de 3 ori, apoi coaseţi marginile. La final prindeţi două bucăţi de elastic în colţuri şi masca este completă. Pentru a vedea mai clar, pas cu pas, cum să procedaţi, puteţi urmări videoclipul de mai jos.

Această mască poate fi refolosită, însă după fiecare purtare trebuie să o spălaţi la temperaturi de minim 70 de grade şi apoi să o călcaţi cu fierul de călcat la o temperatură înaltă.

Raed Arafat recomandă purtarea unei măşti de protecţie

În judeţele  Galați, Iași, Vaslui și Suceava, Maramureş, Botoşani, dar şi în oraşe precum Călăraşi sau Simeria, purtarea măştii a devenit obligatorie în spaţiile publice. Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, recent, pe contul său de Facebook, că ar fi bine ca toţi românii să poarte măşti, iar dacă nu găsesc, să improvizeze ceva acasă. 

” (…) Purtarea măștii sau a orice material care poate împiedica ca particulele care se răspândesc când vorbim, tușim sau strănutăm, să ajungă la alții sau la noi și să ducă la răspândirea virusului ar fi o masură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se luptă cu acest virus (…)Aduceți-vă aminte, nu este nevoie de masca medicală că să va protejați și să protejați pe alții… puteți improviza!

Totodată dacă faceți acest lucru și vă confecționați o mască acasă, nu uitați să o spălați zilnic când va întoarceți acasă, și să o călcați”,a transmis Raed Arafat.