Cum putem ajuta podoaba capilara sa creasca sanatoasa si viguroasa. Secretele parului lung

De: Cancan
Publicat: 08/05/2012 | 00:00

De ce nu creStePrimul lucru de care trebuie sa fii conStienta atunci cand vrei sa-Ti laSi parul lung este ca trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Nu numai ca parul creSte destul de puTin pe luna (aproximativ 1,5 centimetri), dar are Si perioade cand creSte mai incet sau chiar deloc. Parul uman se dezvolta in cicluri. Are o faza de creStere, de repaus Si de cadere. ASa se explica Si de ce pierdem 100 de fire de par pe zi. Din fericire, nu toate SuviTele se afla in acelaSi stadiu de dezvoltare Si aceasta cadere normala a parului nu este deranjanta. Vara parul are tendinTa sa creasca mai repede decat iarna intrucat caldura este un factor stimulator.

Indicator al sanataTiiDe multe ori, problemele cu care se confrunta parul reprezinta de fapt semnalele pe care organismul le emite cu privire la starea de sanatate a intregului corp.Acumularea de kilograme in plus se poate manifesta printr-un un par uscat, subTiat Si foarte moale, ceea ce ar putea fi un indicator al hipotiroidiei. Crustele solzoase de la baza scalpului pot semnala prezenTa psoriazisului, in timp ce caderea parului in cantitaTi foarte mari poate fi pusa pe seama nivelului crescut de stres, a unui deficit de proteine sau poate insemna chiar un inceput de diabet. Si hormonii au un cuvant important de spus cand este vorba de sanatatea parului. Modificarile hormonale din timpul sarcinii, al perimenopauzei (depresie ce apare cu cateva luni sau ani inainte de menopauza) se resimt Si la nivelul parului.

De cate ori trebuie sa-l tundemPentru ca firul de par sa creasca este foarte important sa-i fie taiate regulat varfurile. Se recomanda ca aceasta operaTiune sa fie executata la un interval de 6-8 saptamani. Din lungimea parului e bine sa se inlature nu mai mult de o jumatate de centimetru. Fara aceasta operaTiune de intreTinere vei fi nevoita sa-Ti scurtezi Si mai mult podoaba capilara daca varfurile sunt foarte deteriorate. Varfurile despicate apar din cauza dispariTiei cuticulei protectoare din acea zona. DeSi, in general, varfurile despicate afecteaza orice tip de par, acestea sunt mai frecvente in cazul celui uscat.

Samponul anti-imbatranireCuraTenia Si sanatatea scalpului sunt o condiTie esenTiala pentru frumuseTea parului. Acesta trebuie spalat ori de cate ori e nevoie. Daca se ingraSa foarte des, poTi apela la un Sampon de uz frecvent. Procesul de imbatranire celulara se resimte chiar Si la nivelul parului. Imbatranirea celulara la acest nivel se manifesta prin reducerea numarului firelor de par Si a diametrului lor. Una dintre principalele cauze este diminuarea rezervei de celule stem din epiderma Si foliculii piloSi. Din fericire, industria cosmetica o lansat pe piaTa linii de ingrijire a parului bazate pe celule stem de origine vegetala. Astfel ii poTi oferi parului ajutorul preTios de care are nevoie.

NutriTie Si ajutor suplimentarCa de altfel fiecare parte a corpului nostru, Si frumuseTea parului depinde de alimentele cu care ne hranim trupul. Dieta zilnica trebuie sa conTina alimente bogate in vitaminele A, B Si E, deoarece acestea ajuta firul de par sa creasca. In acest scop sunt recomandaTi morcovii cruzi, salata, pepenele galben, spanacul, caisele, usturoiul, ficaTeii de pui sau curcan). Foarte importante pentru sanatatea scalpului sunt Si mineralele, fierul Si zincul, care au rol esenTial in creSterea unui par frumos Si sanatos. Incearca sa-i oferi parului ajutorul de care are nevoie din alimente naturale Si nu din tot soiul de pastile Si suplimente alimentare.

MasajUna dintre metodele de a-Ti stimula parul sa creasca este masajul. Prin masarea scalpului este pusa in miScare circulaTia sangelui. PoTi apela la acest gest ori de cate ori te speli pe cap sau chiar in fiecare zi. De asemenea, o data sau de doua ori pe zi, lasa-Ti capul in jos Si periaza parul uSor, de la radacina spre varfuri.