Cum recunoaștem simptomele și ce trebuie să facem în caz de hipotermie. „Este un ucigaș tăcut”

Publicat: 29/01/2023 | 19:35

Vremea rea din ultimele zile a adus temperaturi extrem de scăzute. Zăpada și viscolul au pus stăpânire pe numeroase localități, iar primele tragedii au apărut. Mulți oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale sau alții chiar au decedat din cauza hipotermiei. Cum recunoști simptomele și ce trebuie să faci în caz de hipotermie?

Temperaturile scăzute sunt un dușman tăcut și letal. Anual, un număr considerabil de oameni își pierd viața din cauza hipotermiei. Deși nu mulți o consideră, hipotermia este o urgență medicală, iar cei care se confruntă cu ea trebuie să apeleze de urgență la ajutorul medicului. Însă, pentru situațiile în care acest lucru nu este posibil trebuie să știm ce trebuie să facem în caz de hipotermie și cum recunoaștem simptomele.

Corpul uman are o temperatură normală situată la 36,1 și 37,8 grade Celsius. Când aceasta scade, hipotermia se instalează. Există mai multe tipuri de hipotermie: ușoară, cu temperaturi între 32 și 35 grade, moderată, între 28 și 32 de grade, și severă, sub 28 de grade.

În funcție de gravitatea hipotermiei simptomele variază. Printre cele mai întâlnite sunt: slăbiciunea musculară, frisoanele puternice, respirația dificilă, starea de confuzie, letargie, somnolență, agitație psihomotorie, modificări ale ritmului cardiac. De asemenea, tensiune arterială scade, putem avea halucinații, ataxie, rigiditate musculară, arflexie, edem pulmonar acut și chiar stop cardio-respirator.

În cazul în care hipotermia a început să se instaleze și nu aveți cum să obțineți ajutor medical trebuie să știți că există anumite trucuri care încetinesc sau stopează procesul. Trebuie să consumați lichide calde pentru a ridica temperatura corpului. De asemenea, de ajutor este o compresă sau o sticlă cu apă caldă pe care trebuie să o așezăm pe piept.

(CITEȘTE ȘI: ȚI SE SFÂȘIE SUFLETUL! CRISTIANA, ROMÂNCA GĂSITĂ MOARTĂ ÎN ZĂPADĂ, ÎN ITALIA, ÎȘI TRĂIA VIAȚA ÎN PREAJMA NECUVÂNTĂTOARELOR: „CÂINII MEI ÎMI ȚIN DE CALD”)

Cum ne apărăm de frig

În ultimele zile, zăpada și viscolul au blocat numeroase drumuri publice, iar oamenii au rămas în mașini, în frig, ore întregi. Au avut loc și tragedii, iar hipotermia a făcut primele victime. În acest context, medicul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă și a spus ce măsuri trebuie să luăm pentru a ne apăra de ger.

„Atenție. Urmează temperaturi extrem de scăzute. Hipotermia e un ucigaş tăcut. Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări. Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde.

În cazul în care sunteți blocați în trafic, nu părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteți preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală. Alimentaţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru, pe rețelele sociale.

(CITEȘTE ȘI: UN BĂTRÂN DISPĂRUT DE ACASĂ A FOST GĂSIT PE UN CÂMP, ÎN STARE DE HIPOTERMIE)