Cum reușești să faci dulceață de ardei iute. Rețeta simplă și rapidă pe care oricine ar trebui s-o știe

Publicat: 02/05/2020 | 10:00

Dulceața de ardei iute a început să fie din ce în ce mai folosită și în bucătăria românească. Și pentru că nu mai este foarte mult timp până când gospodinele se pot apuca din nou de făcut dulcețuri, vă provocăm să încercați și această rețetă mai exotică.

Dulceață de ardei iute, o rețetă sofisticată pentru gusturi rafinate

Când auzim de dulceață, fără să vrem ne ducem cu gândul la minunățiile pe care le găteau bunicile noastre, în vremea copilăriei. Aroma și gustul dulcețurilor pregătite în casă nu se pot compara cu niciun alt preparat sofisticat. Dacă vreți ca pe lângă rețetele clasice de dulceață, păstrate cu sfințenie din generație în generație, să încercați și ceva mai sofisticat, v-am pregătit o rețetă de dulceață de ardei iute.

Acest preparat este deopotrivă picant, dar și dulce și puțin acrișor în același timp. Dulceața de ardei iute este perfectă pentru friptură sau chiar și pentru anumite sortimente de brânză. Nu aveți nevoie decât de câteva ingrediente și de puțină dorință de a încerca ceva nou.

Ardeiul iute este o legumă descoperită de mexicani, în urmă cu 7.500 de ani. Europenii s-au putut bucura de gustul ardeiului datorită marinarilor, care l-au dus cu ei în toată lumea. Totuși, Marea Britanie a fost cea care a venit cu ideea ca dulceața să se prepare și din alimente iuți și picante. Imediat, mai multe țări europene au introdus aceste preparate în bucătării. Italia, Franța sau Spania sunt doar câteva dintre ele.

Cum prepari cea mai bună dulceață de ardei iute

Ca oricare altă dulceață, și cea de ardei iute se fierbe în apă cu zahăr. În cazul în care nu sunteți pasionați de mâncarea extrem de picantă, puteți combina ardeii iuți cu câțiva ardei grași.

Ingrediente pentru dulceața de ardei iute:

  • un kg de ardei iuţi
  • o linguriţă de sare grunjoasă
  • 375 ml oţet de mere
  • 125 ml apă
  • o lămâie
  • 750 g zahăr

Mod de preparare:

Trebuie să fiți foarte atenți în momentul în care curățați ardeii. Indicat ar fi să folosiți mănuși, pentru a vă proteja mâinile. În niciun caz nu vă atingeți ochii sau nasul cu mâinile, fără să vă spălați foarte bine înainte cu apă și cu săpun.

După ce i-ați curățat, puneți ardeii în robot și tocați-i. În cazul în care vreți să obțineți o dulceață din bucăți mai mari de ardei, îi puteți tăia manual. Când ați terminat, puneți apă și sare peste ei și lăsați-i așa câteva ore. Abia apoi puteți să-i puneți la fiert. Adăugați oțetul și lămâia, tăiată bucăți, dar cu tot cu coajă. Lăsați ardeii să fiarbă aproximativ o jumătate de oră.

După aceea, adăugați și zahărul și lăsați dulceața pe foc până când se îngroașă. Nu uitați să și amestecați, pentru a nu se lipi. Când terminați, puneți dulceața în borcane cât timp este fierbinte.