Cum sa ai apa potabila la chiuveta

De: Cancan
Publicat: 19/11/2009 | 00:00

Ionela Chircu Apa este sanatate curata pentru organism. La momentul actual, cea mai simpla si convenabila sursa de apa este cea de la chiuveta. Multi romani gatesc sau isi potolesc setea cu apa de la robinet, atat din cauza pretului redus, cat si din cauza comoditatii.

Este potabila apa de la chiuveta?

Potrivit Apa Nova, anual sunt efectuate peste 6.000 de analize pentru verificarea calitatii apei potabile. Laboratoarele de analiza sunt echipate cu analizoare performante ce permit obtinerea unor rezultate garantate a tuturor indicatorilor de calitate a apei potabile. Analizele realizate de Apa Nova sunt dublate de analizele si expertizele Directiei de Sanatate Publica si Administratiei Nationale „Apele Romane”. Cu toate acestea, deseori se simte mirosul de clor in apa sau, dupa fierbere, pe peretii vasului ramane o dara de rugina.

Cum obtii apa buna de baut?

TEHNICI MECANICE. Fierbe apa de la chiuveta in vasul sub presiune la cel putin 135 de grade timp de zece minute. Marele avantaj al acestei metode este ca permite purificarea completa a apei: fara bacterii sau virusuri si fara reziduuri toxice. Continua purificarea cu ajutorul unor filtre foarte fine care elimina toate microorganismele. Pe de o parte, filtrele compacte care se monteaza intr-un minut la chiuveta retin nisipul, namolul, rugina si particulele grele de orice natura, iar pe de alta parte, retin clorul, substantele chimice nedorite si elimina mirosurile neplacute. Produsele sunt avizate de Ministerul Sanatatii, iar costul lor poate depasi 300 de lei. TEHNICI CHIMICE. Cu o picatura de apa de javel (solutie apoasa de hipoclorit de sodiu, folosita ca dezinfectant) sau patru – cinci picaturi de permanganat de potasiu, poti obtine apa potabila intre unu si doi litri. Timp de jumatate de ora, apa va avea culoarea violeta, dar dupa disparitia coloraturii va fi buna de baut. Retineti! Tehnicile chimice trebuie aplicate de persoane avizate in domeniu, altfel, dintr-o eroare de dozare va puteti otravi. Important de stiut este si ca solutiile chimice lupta doar impotriva bacteriilor prezente in apa, nu si a eventualei poluari chimice.