Cum să fii de nota 10 în bucătărie. Cel mai popular concurent de la MasterChef îţi dezvăluie masa perfectă de Revelion

De: Cancan
Publicat: 30/12/2017 | 00:00

Meniul lui Gabi Godeanu pentru noaptea de Revelion:

– salată de boeuf

– piftie

– sarmale

– coş de sărbători

– peşte: somon la cuptor

– friptură: muşchi împănat cu cârnaţi olteneşti

– cozonac (VEZI AICI CUM GĂTEŞTE GABI GODEANU SALATĂ DE BOEUF, PIFTIE, SARMALE ŞI COZONAC)

Coşul de sărbători

Se face din muşchi de porc, care se taie cubuleţe de un centimetru. Pentru o porţie de 250 de grame, carnea se separă în două, iar o jumătate este dată prin aizena (n.r.- făină din gluten), iar cealaltă prin mălai. Pe urmă, aceasta se prăjeşte în baie de ulei, se scoate şi se tapetează cu serveţele. Pentru coşuleţ se foloseşte un foietaj, care se bagă la cuptor pe un capac rotund. Cuptorul se dă la 150-180 de grade Celsius, iar timpul este de circa 20 de minute. După ce trece timpul, acestea se scot şi se lasă la răcit. Următorul pas este tocarea legumelor, ceapă, dovlecei şi asparagus proaspăt, iar ultimul trebuie tăiat felii foarte subţiri. Morcovii se taie Julien.

Se blanchează legumele separate, apoi se trag toate la tigaie cu unt şi coniac. Se pune untul în tigaie, apoi legumele, sare, piper, iar când încep să sfârâie se pune şi coniacul. Când încep să se prăjească se flambează şi se adaugă gravy (n.r.- sos brun). După ce s-au făcut toate acestea se trece la montatul farfuriei. Prima oară se pune foietajul, se pune carnea în coşuleţ, iar peste se aşază, cu ajutorul unei linguriţe, legumele cu sosul, apoi se ornează cu o frunză de busuioc.

Gabi Godeanu vă prezintă o reţetă de coş de sărbători

Somon la cuptor

Ingrediente:

  • 1 kilogram şi jumătate de somon
  • rozmarin
  • ulei de măsline
  • 500 de grame iaurt degresat
  • mărar
  • lămâie
  • sare
  • piper

Pregătim fileurile de somon. Le aşezăm într-o tavă, apoi adăugăm rozmarin şi ulei de măsline peste fileurile de somon. Punem sare şi piper, apoi introducem la cuptor aproximativ 20 de minute. Până atunci, pregătim dressingul cu iaurt. Amestecăm iaurtul cu mărarul, facem un suc de lămâie şi îl adăugăm dressingului, împreună cu o coajă rasă de lămâie. Atunci când somonul s-a copt, dăm la o parte pieliţa, tăiem fileurile în bucăţi mai mici şi le stropim cu sosul rezultat.

Gabi Godeanu recomandă peştele în noaptea dintre ani, pentru a fi alunecos tot anul!

Muşchi împănat cu cârnaţi olteneşti

Ingrediente:

  • muşchi de porc
  • cârnaţi olteneşti
  • vin alb

Muşchiul se împănează cu cârnaţi olteneşti, se trage la tigaie pentru culoare şi se introduce la cuptor. După 30 de minute se adaugă vin alb şi se dă iar la foc potrivit. Când este gata, se tranşează, se taie în felii cât mai subţiri şi se aşază pe farfurie, în evantai.