Cum să îţi construieşti propriile panouri fotovoltaice acasă? E mai simplu decât te-ai fi gândit vreodată

Publicat: 05/06/2022 | 11:05
Panouri fotovoltaice. Sursă foto: Pixabay

Odată ce prețurile la facturile de curent au crescut, multe persoane au de gând să se îndrepte spre o investiție în panourile solare. Cum să îţi construieşti propriile panouri fotovoltaice acasă? E mai simplu decât te-ai fi gândit vreodată.

Panourile fotovoltaice produc energie de la radiația solară. Celulele din siliciu captează lumina soarelui și o transformă în curent electric cu ajutorul unui invertor. Este o soluție utilă pentru cei care doresc să aibă costurile mai mici la o casă. Aceste panouri prezintă trei tipuri de sisteme: on-grid, off-grid și hibrid. Diferența dintre ele constă în ce se întâmplă cu surplusul de energie produs.

Citește și CÂŢI BANI SE DAU DE LA STAT PENTRU DOSARUL DE PANOURI FOTOVOLTAICE? CUM POŢI PARTICIPA ŞI TU LA PROGRAMUL „CASA VERDE”

Din ce în ce mai multe persoane investesc în panourile fotovoltaice. Sursă foto: Pixabay

Citește și  CE SUNT PANOURILE SOLARE ON-GRID? DE NECREZUT CÂT TE COSTĂ SĂ ÎŢI PUI PENTRU A PRODUCE CURENT PENTRU O CASĂ

Cum să îţi construieşti propriile panouri fotovoltaice acasă?

Persoanele care doresc să își instaleze un astfel de sistem acasă, trebuie să ia în calcul mai multe elemente. Un sistem clasic fotovoltaic este format din mai multe componente care, unite, produc energie.

Pentru a alcătui sistemul ai nevoie de panourile fotovoltaice, un regulator de încărcare pentru baterii, un grup de baterii (12, 24 sau 48 V DC) și un invertor. Invertorul va transforma curentul continuu DC într-unul alternativ AC.

De asemenea, surplusul de energie poate fi distribuit în rețeaua națională cu ajutorul unui invertor pentru distribuirea în rețea. Totodată, instalarea unui control electric este necesară, pentru a vedea cantitatea de energie produsă și livrată.

Panourile fotovoltaice se pot folosi atât acasă, cât și în multe alte domenii. De exemplu, la iluminatul unor zone, alimentarea antenelor de comunicații, semnalizarea rutieră, dar și în halele industriale.

Vezi și CÂT COSTĂ PANOURILE FOTOVOLTAICE PENTRU O CASĂ CU 4 CAMERE. CÂT ECONOMISEȘTI DACĂ LE INSTALEZI

Sursă foto: Pixabay