Cum sa muncesti mai putin si sa castigi mai mult! E atat de simplu, iar rezultatele sunt garantate!

De: Cancan
Publicat: 18/04/2015 | 12:28
Psihologul Cezar Laurentiu Cioc explica cum sa il ai pe vino incoa

O zicala nemteasca spune ca “viata e prea scurta pentru ca sa ai un job nepotrivit”. Romanul tipic isi petrece aproximativ jumatate din timpul vietii muncind. Din acest motiv, calitatea muncii, beneficiile ei si ambientul la locul de munca sunt foarte importante. Aceste notiuni iti pot face viata mai frumoasa sau dimpotriva pot sa iti afecteze negativ dispozitia, familia sau santatea.

Psihologul CANCAN.ro a vorbit despre cartea a creat atatea valuri in sfera politica

Fac concurs, care sa stea mai mult la birou

De pe urma muncii sunt doua mari castiguri generale si concrete: banii si timpul liber. In general cu cat se investeste intr-una din cele doua, cealalta scade. Daca vrei mai multi bani, nu ai timp liber si daca vrei timp liber, nu ai bani. In Romania insa, in special dupa criza din 2008, intalnim o situtatie specifica: angajatorii monopolizeaza aproape tot timpul angajatilor pe salarii de nimic.

Psihologul a explicat ce trebuie sa facem ca sa avem mai multe drepturi

“Cu alte cuvinte nu ai nici bani, nici timp liber. Mai mult, la noi ideea de munca este asociata cu cea de suferinta. Munca trebuie sa fie obligatoriu ceva chinuitor si frustrant altfel nu poate fi numita munca. Daca cuiva ii face placere munca aleasa, ceilalti gandesc “asta nu munceste, ci se distreaza’’.Aceasta este viziunea angajatilor nemultumiti dupa ani si ani de frustrari la locul de munca. Ei in mod subconstient vor ca toti ceilalti sa traiasca aceasi frustrare”, a explicat Cezar Laurentiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman din Bucuresti.

 

La romani angajatii fac competitie intre ei pe tema “cine sta mai multe ore la birou’’. Asta inseamna de fapt “eu am stat mai multe ore, am suferit mai mult deci am mai multe drepturi’’. Ideea este ca acest stat la birou de foarte multe ori nu are productivitate. Este doar o metoda de a crea o imagine de muncitor sarguincios, cand de fapt nu faci nimic folositor.
“Avem de-a face cu un soi de sclavagism corporatist”
Romanii au fost obisnuiti in comunism ca altcineva sa aiba grija de ei. Atunci statul avea grija de toti asigurandu-le un loc de munca. Astazi, aceiasi romani vor ca angajatorii sa aiba grija de ei. Cu alte cuvinte, oricine sa aiba grija de ei, in afara de ei insisi. “Din acest motiv romanii sunt angajati care se multumesc cu faptul ca au un loc de munca, fara a pune accent pe calitatea vietii lor sau a muncii lor. In ziua de astazi, angajatorii (in special marile corporatii) le cer angajatilor sa nu puna pret pe calitatea vietii lor ci doar pe calitatea muncii. Avem de-a face cu un soi de sclavagism corporatist prin care angajatii lasa la locul de munca halci de viata netraita in schimbul catorva banuti . Asa se face ca isi vand cei mai frumosi ani din viata pe maruntis”
, a mai spus specialistul CANCAN.ro.

Corporatistii sunt cei mai munciti

Ce e de facut?

Intr-un procentaj mare, romanul de rand are valente de victima. El nu are forta de negociere sa isi urmareasca eficient interesul la locul de munca. Acest lucru este speculat de angajatori care il ‘’ storc’’ de tot timpul personal pe salariu mic. In urma acestui lucru familia si sanatatea angajatului se pot destrama rapid. Ce ai de facut ca si angajat este sa nu faci pe victima.

––––––––––––––––––––––––––––-

CITESTE SI

Psihologul CANCAN.ro elucideaza misterul preotului cu Maserati! Vezi ce spune specialistul!

Adevaratul motiv pentru care tanarul corijent din Iasi si-a ucis iubita cu un martisor! „Avea asta in ADN!”

Ce spune specialistul CANCAN.ro despre fericire! Psihologul Cezar Cioc face lumina in cazul celor care prefera”tot sau nimic”

–––––––––––––––––––––––––––––

“Chiar daca nu sunt efecte imediate, transmite un mesaj clar angajatorului ca timpul tau este foarte important si nu iti da nimeni inapoi anii tineretii. Mentioneaza in mod repetat ca tu ai asteptari profesionale mari atat de la tine cat si de la angajator. Fii productiv si fa saptamanal o lista cu tot ceea ce ai realizat concret prin munca ta. Trimite aceasta lista sefului tau in fiecare saptamana, in acest mod el va fi la curent cu activitatea ta si va stii ca esti un om care face dar si cere in schimb remuneratie, chiar daca nu o ceri sub forma maririi de salariu. Transmite angajatorului ca detectezi nedreptatile financiare atunci cand ti se fac. Chiar daca plata ratelor te determina sa le ierti, mentioneaza in mod categoric ca nu esti dispus sa le suporti o vesnicie. Aceste mentiuni repetate muta presiunea pe angajator care va gandi ‘’asta nu e usor de prostit’’ si iti cresc sansele la o plata echitabila si chiar la o functie de high management”, a mai spus Cezar Laurentiu Cioc. (Alex Saulea)