Cum sa ne comportam cu persoanele dificile- sfatul psihologului

De: Cancan
Publicat: 28/08/2012 | 00:00

Tipuri de persoane „neplacute”

Sub numele de persoana dificila se ascund diverse tipologii: oameni care iau orice remarca a ta ca un reproS, ca un motiv de confruntare Si conflict sau care incearca prin orice metoda sa profite de pe urma muncii Si implicari tale, oamenii care sunt in permanenTa intr-o stare de neliniSte Si aparare, ca Si cum un pericol ar pandi la tot pasul, oameni care te copleSesc cu pesimismul lor Si dispoziTia negativa, care vad numai probleme Si eSecuri.

Cand politetea lipseste Exista un set de reguli precise, scrise Si nescrise, privind comportamentul Si atitudinea noastra in societate Si in relaTiile interumane: spune „mulTumesc„, „te rog„, respecta randul cand aStepTi, nu ridica tonul cand vorbeSti cu cineva, nu te folosi de slabiciunea unei persoane, pentru a obTine ce doreSti, etc. Persoanele dificile ignora toate aceste reguli Si convenTii sociale. Considera ca pentru ei, exista alt standard, alte valori. Se considera speciali Si astfel ei sunt in afara acestor norme Si reguli sociale.

Cum sa comunici cu persoanele dificile Iata cateva sfaturi, care va ajuta sa stabiliTi o legatura mai eficienta, cu persoanele dificile, sa evitaTi conflictele Si situaTiile tensionate: 1. Asculta Si lasa cealalta parte sa se exprime mai mult. Rezista tentaTiei de a judeca Si a trage concluzii. Pune intrebari deschise Si perminte acesteia sa raspunda. Fi interesat, aprobator Si pastreaza contactul vizual. 2. Trateaza-le normal, firesc. Nu le evita Si nu iTi schimba comportamentul. Schimbare de comportament va fi interpretata ca o dovada a faptului ca tu ai greSit sau ai comis o eroare sau eSti o persoana care o priveSti cu ostilitate sau neincredere. 3. Atunci cand interacTionezi cu o persoana dificila, evita sfera emoTionala, afectiva. Ramai in cadrul raTional, concret Si discuta comportamente Si fapte precise. 4. Discuta despre problema sau comportamentul inacceptabil, nu despre persoana din spatele acestui comportament. Nu fa referiri, trimiteri la personalitate sa sau alte trasaturi personale, inadecvate. 5. ConstruieSte un cadru relaTional bazat pe incredere Si securitate. Oamenii care se comporta dificil, au o imagine de Sine negativa, pe care o proiecteaza pe cei din jurul sau. Ajuta-l Si ofera-i suportul tau. InTelege teama cu care se confrunta. 6. Fii conStient de limbajul non-verbal Si de mesajul pe care tu il transmiTi. Limbajul corpului, tonul vocii, poate transmite un mesaj opus, contradictoriu, in raport cu mesajul transmis verbal. Sfatul psihologului Ionut Ghiugan Persoanele dificile iSi doresc afecTiunea Si aporbarea celorlalTi, dar in experienTele lor de viaTa, in relaTia cu persoanele semnificative din trecutul lor, nu au invaTat un mod adecvat de a-Si exprima sentimentele Si emoTiile. ReacTiile lor reflecata o anumita realitate interioara, o imagine negativa de Sine, iar aceasta construcTie personala, este proiecatat in exter