Cum sa ne protejam de soare – Ce alimente fac pielea mai rezistenta la atacul ultravioletelor

De: Cancan
Publicat: 25/07/2012 | 00:00

In plina vara, efectul nociv al ultravioletelor este mai puternic ca oricand asupra pielii, pe care o imbatraneste prematur, putand provoca, in unele cazuri, chiar si melanom, una dintre cele mai severe forme de cancer de piele. Cremele de protectie solara constituie principalul mijloc de protectie a pielii impotriva soarelui, insa la fel de importante sunt si alimentele pe care le consumam. Iata care sunt nutrientii care ajuta pielea noastra sa faca fata mai bine agresiunilor ultravioletelor. Sucul de morcovi ajuta pielea Studiile in domeniul dermatologiei au confirmat faptul ca riscul arsurilor solare este mult mai scazut in cazul persoanelor care consuma zi de zi morcovi. Substanta care protejeaza pielea de soare este beta-carotenul. In afara de morcovi, acest nutrient pretios se mai gaseste si in spanac, gulii si fructe de culoare portocalie. Practic, aceasta culoare ne semnaleaza prezenta beta-carotenului in fructe. Consumate frecvent, alimentele care sunt bogate in carotenoide de tipul celor mai sus mentionate ofera pielii o culoare seducatoare. Broccoli ne apara ochii de soare Atunci cand ne expunem la soare nu numai pielea are de suferit, dar si ochii sunt puternic afectati de nocivele raze ultraviolete. Cataracta este una dintre afectiunile oculare care pot fi puse pe seama expunerii neprotejate la soare. In afara de suplimentii alimentari disponibili in farmacii, alte surse naturale de luteina sunt broccoli, ouale, varza, spanacul, mazarea verde si porumbul. Miracolul uleiului de masline Studiile au dovedit faptul ca persoanele care respecta dieta mediteraneana nu numai ca traiesc mai mult, dar arata si mult mai tinere. Secretul consta in uleiul de masline, componenta de baza a dietei mediteraneene. Bogat in vitamine, minerale si proteine, uleiul de masline este un foarte bun mijloc de intretinere cosmetica. Prin continutul ridicat de acizi grasi Omega 3 si Omega 9, uleiul asigura o hidratare profunda, fiind recomandat in special persoanelor care au pielea uscata fie din cauza consumului insuficient de lichide, fie din cauza expunerilor prelungite la soare sau a carentelor vitaminice. Acesta se poate folosi si pe post de lotiune hidratanta dupa ce a avut loc expunerea la soare. Prin urmare este sanatos sa se maseze pielea atat cu preparate cosmetice care contin ulei de masline, cat si cu uleiul ca atare, dupa ce ne-am intors de la plaja. Vitamina A previne melanomul Preluata zilnic din alimentatie, vitamina A ar putea preveni instalarea melanomului, cea mai agresiva forma de cancer de piele, informeaza un studiu efectuat la Northern California Division of Research, Oakland, Statele Unite. Specialistii sunt de parere ca suplimentele alimentare sub forma de pastile ar putea fi de ajutor, avand in vedere ca nu consumam suficienta vitamina A din alimentatie. Alimentele bogate in vitamina A sunt ficatul, ouale sau produsele lactate. Cocktailul de vitamine anti-soare Vara ar trebui sa profitam de bogatia de fructe si legume din piete si aprozare nu numai pentru ca sunt foarte bune pentru dieta adaptata sezonului calduros, dar si pentru ca acestea contin o multime de vitamine care pot stopa actiunea nociva a razelor UV. De exemplu, consumul de tomate, pepene verde, grepfrut imbogateste organismul cu licopen, o substanta care ajuta pielea sa se regenereze.