Cum să te protejezi de caniculă! Sfaturi de urmat în zilele toride

Publicat: 28/06/2022 | 17:16

Meterologii au anunțat coduri de caniculă în România, așadar vei avea nevoie să te protejezi suplimentar în această perioadă de căldură extremă! Copiii, bătrânii, persoanele cu boli cronice sunt mai vulnarabile în fața temperaturilor mari. În acest context, specialiștii ne recomandă mai multe măsuri de protecție!

1. Fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.

2. Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fi afară.

3. Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.

4. Fă duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.

5. Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute. Evită ceaiul, cafeaua şi alcoolul pentru că te vor deshidrata şi mai rău.

6. Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.

7. Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele (atenţie, storurile din metal sau draperiile închise la culoare atrag căldura).

8. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.

9. Verifică tot timpul rudele, prietenii sau vecinii în vârstă care sunt vulnerabili la căldură şi care nu pot avea bine grijă de ei înşişi.

10. Mănâncă normal, însă încearcă alimentele reci (salate şi fructe care conţin multă apă).

Cum să îţi răcoreşti camera. Trucuri simple şi eficiente

Iată câteva trucuri care funcionează atunci când este foarte cald afară!

Deschide fereastra şi întinde deasupra ei un prosop umed, care va acţiona precum un aparat de aer condiţionat „natural” în timpul nopţilor încinse de vara.

Pentru a răcori dormitorul înainte de a merge la culcare, aşază pur şi simplu o farfurie cu gheaţă în faţă ventilatorului.

Scoate toate dispozitivele electronice din dormitor, mai ales pe acelea lăsate la încărcat. Acestea radiază căldură, sporind astfel disconfortul termic.

O baie rece te ajută atât să te răcoreşti, cât şi să adormi mai uşor. Răcorirea picioarelor declanşează în organism următoarea reacţie: îmbunătăţeşte circulaţia în această parte a corpului, direcţionând energia calorică spre extremităţile picioarelor şi reglând astfel temperatura corpului. Te vei relaxa şi vei dormi mai bine.

Poartă şosete umede pentru a te răcori în nopţile încinse de vara. Ţine şosetele la congelator o vreme, apoi îmbracă-le. Răcorire instantă!

VEZI Ș: CUM SĂ FACI RĂCOARE ÎN CASĂ, FĂRĂ AER CONDIȚIONAT

Sursa foto: Pixabay.com