Cum se circulă în sensul giratoriu din 2024. Regulă nouă pentru șoferii din România

Publicat: 25/02/2024 | 17:56
Cum se circulă în sensul giratoriu din 2024?

O nouă regulă pentru toți șoferii legată de circulația în sensul giratoriu! Ce arată Codul Rutier despre modul în care se efectuează deplasarea și, implicit, schimbarea benzii de circulație? Vezi mai jos, în articol, informațiile.

În ultimele 12 luni, Codul Rutier a suferit o serie de modificări. Printre acestea se numără și modificarea articolului 107, punctul 1.1 din legea 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. A fost stabilită o altă regulă pe care conducătorii auto trebuie să o respecte îndeaproape, atunci când circulă pe drumurile publice.

Circulația în sensul giratoriu se va face conform regulilor în vigoare, însă un singur aspect s-a schimbat. Și anume, atunci când șoferii auto sunt poziționați în zona centrală a sensului giratoriu, sunt obligați să semnalizeze și să ofere prioritate șoferilor aflați pe banda din dreapta lor. Semnalizarea este obligatorie la ieșirea din sensul giratoriu.

„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se arată în art. 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.

Vezi și POLIŢA RCA SE VA MODIFICA DIN NOU! SCHIMBAREA PE CARE O AŞTEPTAU TOŢI ŞOFERII

Codul Rutier 2024. Circulația în sensul giratoriu

Exemplificare: există un sens giratoriu cu două benzi. În condițiile în care conducătorul auto se află pe cea de-a doua bandă și are intenția de a părăsi sensul giratoriu, trebuie să semnalizeze dreapta. Manevra poate fi efectuată doar în condițiile în care șoferul se asigură că nu circulă un alt vehicul. În condițiile în care pe banda 1 se află o altă mașină, se va acorda prioritate. Apoi, sensul giratoriu poate fi părăsit.

În Codul Rutier se mai arată că singura bandă care are mereu prioritate reprezintă banda 1. Conducătorii auto nu mai sunt nevoiți să ofere prioritate altul participant la trafic, atunci când părăsește sensul giratoriu de pe banda 1.

De asemenea, șoferii nu au voie să parcheze sau să staționeze la mai puțin de 25 de metri de un sens giratoriu. Acest aspect este stabilit prin art. 142, litera f), din legea 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Parcarea poate fi efectuată doar într-o singură condiție: dacă există o zonă special amplasată și marcată corespunzător („P”).

Marian Croitoru, instructor auto și profesor de legislație rutieră, a explicat cum ar trebui efectuată o încadrare perfectă pe bandă.

„Cel mai bine e să te încadrezi pe banda 1 când circuli în sensul giratoriu. Astfel, poți părăsi mai ușor intersecția, indiferent că vrei să o faci pe la prima ieșire sau pe la a patra. Cei care circulă pe banda 2, de exemplu, trebuie să acorde prioritate celor de pe banda 1. Iar cei de pe banda 3 celor de pe benzile 1 și 2. Oricum, ca regulă generală, toți șoferii ar trebui să se asigure, indiferent că au prioritate sau nu, pentru că doar așa poți preveni un accident. Chiar și cei de pe banda 1 ar trebui să fie atenți la intențiile celor de pe banda 2, de exemplu, care poate nu știu că trebuie să le acorde prioritate”, a explicat instructorul auto, conform Promotor.ro.

Citește și NU VEI MAI TRECE PE GALBEN DUPĂ CE AFLI CE STIPULEAZĂ ART. 99 DIN OUG 195/2022. CÂT ESTE AMENDA ÎN CAZUL ÎN CARE TE GRĂBEȘTI ȘI „FORȚEZI” SEMAFORUL

Totodată, mai există „banda turbo”. Aceasta prezintă o bandă cu linie continuă de separare. Conducătorii auto își vor menține banda respectivă, neavând voie să vireze în sensul giratoriu. Pentru această bandă există prioritate de trecere. Totodată, niciun alt șofer nu are voie să vireze pe banda pe care circuli, în acest caz.